NBA

Dashboard Accountancy

Meer openheid. Meer leiderschap. Meer lef. Ik heb al een paar keer aangegeven dat dat de elementen zijn waarmee we een beter beeld van onze sector kunnen geven. Dat gaat niet vanzelf. Onderdeel van de cultuurverandering die we met elkaar willen doormaken, is dat we elkaar blijven aanspreken, aanmoedigen en inspireren.

Ik las in de blog van Marianne van der Zijde op deze website dat zij de NBA oproept tot actie. Ze heeft natuurlijk gelijk, in die zin dat er van de NBA mag worden verwacht dat we het voortouw nemen en het voorbeeld geven. Maar laat niemand denken dat hij of zij zich achter de brede rug van de NBA kan verschuilen. Iedere individuele accountant kan bij zichzelf nagaan, in welke rol dan ook, hoe hij of zij bijdraagt aan de inhoud van ons beroep. Aan onze ethiek en dilemma's die daar bij horen. Aan de discussie over de kwaliteit van ons werk. Aan de maatschappelijke relevantie van ons beroep. Als iedereen daarin zijn rol speelt, komt een cultuur op gang die nog eens onderstreept hoe trots we mogen zijn op ons prachtige beroep.

De openheid die van ons wordt gevraagd beantwoorden wij vanaf vandaag ook heel zichtbaar via onze website. Vandaag maken we een start met het Dashboard Accountancy, zoals beloofd in onze Vernieuwingsagenda. Is dat dashboard al compleet? Nee, nog lang niet. Vanaf nu gaan we elke maand meer content toevoegen. Kern is dat we laten zien waar onze sector voor staat, welke veranderingen er al zijn gerealiseerd en met welke verander- en verbeterprocessen we bezig zijn. Zo laten we aan de maatschappij, de politiek, aan onze toezichthouders, aan onze opdrachtgevers en aan onze mensen zien dat wij de oproep tot verbeteren serieus nemen.

In het dashboard dat vandaag wordt gelanceerd, lees je een paar interessante interviews. Zo zegt Stan Smeets van de Onderwijsinspectie, als hem wordt gevraagd naar zijn ervaringen met accountantscontroles, dat er vanaf 2008 "een duidelijke verbetering in de kwaliteit" te zien is. Hij wijst er wel op dat dat niet over de hele breedte is: "We zien met name verbetering bij kantoren waarmee wij redelijk veel overleg hebben. Het zijn de kantoren die nadrukkelijk betrokken zijn, of betrokken willen zijn, bij onze inspanningen om de kwaliteit te verbeteren." 

Daar kunnen we wat mee. Een duidelijk signaal in onze richting. Ook het interview met Jeroen Haket van de Autoriteit Woningcorporaties is goed om te lezen. Hij stelt vast dat de kwaliteit van de controles "licht verbetert". Er worden wel stappen vooruit gezet, maar Haket ziet ruimte voor nog meer verbetering. De makkelijke reactie: "De beste stuurlui staan aan wal." De juiste reactie: "We gaan die handschoen oppakken."

Ik nodig alle NBA-leden uit om eens een halfuurtje in te plannen en ons dashboard goed te lezen. We kondigen ook al aan wat er nog komt: in mei publiceren we bijvoorbeeld een onderzoek van de Werkgroep Fraude en later komt er een onderzoek naar Key Audit Matters. Kom dus regelmatig terug naar ons dashboard, want we gaan er snel meer data en interviews op zetten. Met ook meer gegevens vanuit onze mkb-, AiB- en intern en overheidscollega's.

Ik ben benieuwd naar je feedback en ideeën. Deel die met mij en met elkaar, bij voorkeur tijdens een van de evenementen van NBA Open, waarvoor alle leden van harte zijn uitgenodigd. Dit moet een dashboard van ons allemaal worden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.