Tuchtrecht

Klachten OM en andere partijen gevoegd

Twee registeraccountants maken vergeefs bezwaar tegen de gezamenlijke behandeling van de klachten die tegen hen zijn ingediend.

Accountantskamer

Zaaknummers:
11/1572, 11/1574, 11/2384 en 11/2385 Wtra AK
Datum uitspraak:
20 januari 2012
Oordeel:
bezwaar ongegrond
Maatregel:
n.v.t.
Status:
tussenbeslissing
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2012:YH0227

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een nv, een bv en een coöperatieve vereniging dienen samen een klacht in tegen twee registeraccountants (11/1572 en 11/1574). Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dient een klacht in tegen dezelfde twee registeraccountants. De Accountantskamer neemt kennis van de verweerschriften en besluit de vier klachten samen te behandelen.

De registeraccountants maken bezwaar tegen de voeging van deze zaken.

Oordeel

De Accountantskamer vindt de bezwaren die de accountants opwerpen van onvoldoende gewicht om van een voeging af te zien. Ook al zijn er verschillen in de onderdelen van de verschillende klachten en in de motivering en uitwerking daarvan - de zaken gaan over eenzelfde althans verwant onderwerp (zoals bedoeld in het lid vier van artikel 22 Wtra). Dat de accountants menen dat de nv, de bv en de coöperatieve vereniging niet-ontvankelijk zijn, is evenmin een argument tegen voeging.

De Accountantskamer vindt ook niet dat de accountants worden geraakt in hun verdedigingsbelang, temeer omdat de zaken pas op 14 mei 2012 inhoudelijk worden behandeld.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.