Tuchtrecht

Kwaliteitsaudit bij curator, bewindvoerder en mentor goed genoeg

De branchevereniging van curatoren, bewindvoerders en mentoren heeft niet kunnen aantonen dat een registeraccountant bij kwaliteitsaudits bij verenigingsleden de regels heeft overtreden.

Accountantskamer

Zaaknummers:
17/2489 Wtra AK
Datum uitspraak:
06 juli 2018
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
nog niet definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2018:51

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

De branchevereniging van professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders laat haar leden jaarlijks een audit ondergaan om aan te tonen dat zij voldoen aan de kwaliteitseisen. De vereniging heeft hiervoor een pool van geselecteerde en speciaal opgeleide accountants. De audits moeten worden uitgevoerd conform het Besluit Kwaliteitseisen CBM, het bijbehorende Accountantsprotocol, de VGBA en NV COS 4400.

Zo moet de accountant:

 • de steekproef van dossiers zelf bepalen;
 • altijd een waarneming ter plaatse bij de curator, bewindvoerder of mentor uitvoeren;
 • zich een algemene indruk vormen van het kantoor en het kennisniveau daarvan.

De directeur van de branchevereniging krijgt een klacht over een accountant die voorafgaand aan de audit zou aankondigen welke dossiers hij van plan is te bekijken. De directeur neemt contact op met de desbetreffende registeraccountant en dient daarna een klacht in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant:

a. verklapt vooraf welke dossiers hij uitkiest voor de steekproef;

b. doet niet altijd onderzoek op locatie, terwijl dat wel moet.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

Regels onbekend

Om te beginnen bestrijdt de accountant dat de vereniging tijdens een voorlichtingsbijeenkomst duidelijk heeft gemaakt dat de dossierselectie voor de steekproef onbekend moet blijven en dat er altijd een onderzoek op locatie moet worden gedaan. De sheets die dit kunnen aantonen, mag hij echter niet overleggen van de vereniging.

De Accountantskamer vindt dat de vereniging niet aannemelijk heeft gemaakt dat de accountant vooraf is ingelicht over het verbod en het gebod.

Ad a

De accountant legt op de zitting uit hoe hij een audit uitvoert. Hij begint met het doornemen van de digitale dossiers die een bewindvoerder in de cloud heeft staan, nadat hij toegang heeft gekregen tot diens systeem. De accountant kijkt dan of zich bijzonderheden voordoen en maakt daar notities van. In een enkel geval stelt hij enkele vragen aan de bewindvoerder, vooruitlopend op het bezoek ter plaatse dat hij een paar dagen later aflegt.

De vragen vooraf zijn van administratieve aard. Zwaarwegender kwesties bespreekt hij alleen ter plaatse. Soms logt hij vooraf in. Maar in de meerderheid van de gevallen voert hij de audit volledig uit tijdens het bedrijfsbezoek. Hij bezoekt alle organisaties die hij moet onderzoeken persoonlijk.

Volgens de Accountantskamer staat in besluit noch protocol dat je vooraf niets mag zeggen over jouw steekproef. Maar het draagt niet bij aan de na te streven kwaliteit, zoals het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid voorschrijft. De vereniging heeft echter niet voldoende onderbouwd dat de accountant:

 • zijn dossierselectie vooraf bekend maakt;
 • zijn vragen een aanwijzing vormen voor de dossierselectie;
 • hij hierdoor een onjuist totaalbeeld krijgt van de kwaliteit van het kantoor.

Ad b

De accountant bezoekt de kantoren altijd en voert ter plaatse een waarneming uit. De vereniging heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij alleen audits uitvoert op afstand.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.