Magazine

FYI

Heeft u ook een saaie baan? - Arbeidsmarkt accountancy is coronaproof - Expats - Veel accountantskantoren verwachten omzetdaling over 2020 - Informatiebeveiliging accountantskantoren onder druk door corona - Zooemen in pyjama.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Heeft u ook een saaie baan?

Ruim een op de vijf Nederlanders ervaart zijn baan als enigszins of erg saai. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeker Ipsos onder ruim vijfhonderd werkende Nederlanders tussen de 16 en 74 jaar. Toch valt de situatie in ons land nog mee, concluderen de onderzoekers, die de meningen van in totaal ruim twintigduizend mensen uit verschillende landen peilden. Wereldwijd omschrijven drie op de tien mensen hun werk als saai.

Nederland kent samen met Duitsland het hoogste aandeel van de bevolking dat hun werk niet belangrijk vindt, aldus het onderzoek. Bijna een vijfde van alle Nederlanders hecht minder belang aan zijn baan. In Duitsland is dat het geval bij 21 procent van de ondervraagden. Het wereldwijde gemiddelde ligt op slechts 8 procent.

Pensioen
Gemiddeld hopen werkende Nederlanders rond hun 62ste met pensioen te gaan, aldus de onderzoekers. Het wereldwijde gemiddelde ligt bij 57 jaar en in Maleisië hoopt men al met vijftig jaar met pensioen te gaan. Wereldwijd is de gemiddelde pensioengerechtigde leeftijd overigens 59 jaar; in ons land moet u er dan vaak nog even goed voor gaan zitten.

De verwachting onder werkende Nederlanders is volgens Ipsos dat ze gemiddeld tot hun 65ste zowel lichamelijk als geestelijk nog goed in staat zijn om te werken. In Polen verwachten mensen dat ze gemiddeld al met 44 jaar (!) lichamelijk en geestelijk niet meer in staat zijn om te werken. In de rest van de wereld ligt dat gemiddelde op zestig jaar.

Werkende Nederlanders menen verder dat ze nog tot hun 58ste een goede kans hebben om een baan te vinden, schrijft het onderzoeksbureau. In de rest van de wereld is dit 49 jaar. Italianen verwachten zelfs al met 41 jaar geen werk meer te kunnen vinden.

Arbeidsmarkt accountancy is coronaproof

De vraag naar accountants lijdt nauwelijks onder de coronacrisis. Na een terugloop in het eerste kwartaal stijgt het aantal vacatures weer.

Dat blijkt uit onderzoek naar vacatures voor accountants door Jobdigger, een bureau voor arbeidsmarktdata. Voor Accountant keek Jobdigger specifiek naar de arbeidsmarkt voor accountants. In het eerste kwartaal daalde de vraag met dertig procent, naar 4.448 vacatures. De daling volgde op een piek op 1 januari van 6.334 vacatures. In mei nam de vraag naar RA’s en AA’s alweer toe, met 245 vacatures. Dat is vergelijkbaar met het niveau begin november vorig jaar en iets hoger dan in december (55 vacatures meer).

De vraag naar assistent-accountants zit al maanden in de lift. Op 1 mei bedroeg de vraag ruim zeventienhonderd, het hoogste niveau sinds begin 2019. Alleen in de eerste maand van dit jaar liep de vraag naar assistent-accountants terug: van bijna vijftienhonderd naar 1.169 eind januari.

Regionale verschillen
Bij andere beroepen zie je een forse daling sinds de komst van Covid-19, maar van een dergelijke afname is bij accountants geen sprake, aldus de data-analisten van Jobdigger. In de financiële sector overtreft alleen de vraag naar belastingadviseurs die naar accountants. Naar controllers, financieel analisten, finance managers en adviseurs corporate finance is minder vraag. Ook opvallend: vooral in Noord-Brabant is de vraag naar accountants en assistent-accountants opvallend groot. Die staat daar met bijna twaalfhonderd op het hoogste niveau in anderhalf jaar. In Noord-Holland daarentegen - met inbegrip van de regio Amsterdam - vond wel een behoorlijke terugval plaats in de vraag naar accountants. Waar dat aan ligt is nog niet duidelijk.

Expats

Ervaringen van Nederlandse accountants in den vreemde. Dit keer: Sima Hsu, managing director van SIMA Consultancy in San Francisco.

‘Je bent hier als accountant snel overdressed’

“Ik wilde altijd al op avontuur. Het leek mij spannend om uit mijn comfortzone te komen. In 1997 werkte ik vijf maanden in Guangzhou voor ons PwC-kantoor in Hong Kong. Het was een droom om terug naar mijn wortels te gaan - als vierjarige kwam ik met mijn ouders vanuit China naar Nederland - maar in professionele zin was het geen inspirerende omgeving. Toen ik in 2004 opnieuw naar een buitenlands kantoor ging was de intellectuele uitdaging een stuk groter. Op het PwC-kantoor in San Francisco werd ik lid van een nieuw team dat zich met name bezighield met complexe transacties zoals fusies en overnames, special purpose vehicles en structured finance. In zo’n team zitten echte vakspecialisten. Supernerds, zeg maar. Mijn klanten waren niet alleen Fortune 500-bedrijven, maar ik adviseerde ook Amerikaanse auditpartners. Als Nederlandse accountant bij een Amerikaans kantoor ga je door een heel steile leercurve. Je moet de US GAAP-regels leren maar ook je plek veroveren. Ik heb in de begintijd veel avonden zitten studeren.”

Ontspannen
“De kantoorcultuur verschilt radicaal van wat ik in Nederland was gewend. San Francisco en Silicon Valley hebben een heel eigen sfeer, die anders is dan de rest van de VS. Het is er heel ontspannen. Ceo’s en cfo’s lopen op sneakers. Je bent hier als accountant snel overdressed. Ik had een hele garderobe meegenomen uit Nederland die nooit meer uit de kast is gekomen. Mensen staan ook heel erg open voor andere culturen. Ik wist niet wat ik zag toen mijn Joodse baas mij in de eerste week meenam om te lunchen in een noedelrestaurant. Hij slurpte noedels zonder gene en at met stokjes als een Aziaat. Heel bijzonder. Uiteindelijk heb ik vijf jaar bij PwC in San Francisco gewerkt, waarna ik overstapte naar Visa waar ik director M&A Accounting and Finance werd. Mijn ouders vroegen in het begin ieder jaar wanneer ik weer terugkwam. Inmiddels vragen ze dat niet meer.”

Unicorns
“Na acht jaar hard werken had ik behoefte aan een resetmoment. Ik wilde geen sabbatical, maar mijn eigen bedrijf beginnen. Waarom niet de vruchten plukken van wat ik heb opgebouwd? Mijn collega’s reageerden heel positief. Dat is typisch Amerikaans. Ze vinden het knap als je risico’s neemt en ondernemer wordt. In Nederland reageerden kennissen heel anders, die dachten dat ik ontslagen was. Inmiddels ben ik zeven jaar ondernemer. De schaal waarop ik opereer is kleiner geworden dan toen ik voor Visa werkte. Mijn klanten variëren van kleine startups tot unicorns die beursgenoteerd zijn, zoals Slack. Voor nieuwe techbedrijven ben ik een goede match. Op dit moment heb ik nog steeds werk via mijn bestaande klantenportefeuille, maar sinds de coronacrisis ligt het netwerken stil. Wat de gevolgen op langere termijn zijn is moeilijk te voorspellen. Ik ben verrast dat de beurs het nog steeds zo goed doet. Het grote verschil met de kredietcrisis is dat bedrijven nu nog steeds geld hebben. Voor mij is dat goed nieuws. Het betekent dat fusies en overnames voorlopig doorgaan.”

Veel accountantskantoren verwachten omzetdaling over 2020

Bijna dertig procent van de accountants- en administratiekantoren rekent voor dit jaar op een omzetdaling. Zestig procent vreest op korte termijn voor liquiditeitsproblemen bij klanten.

Opvallend is tegelijk dat bijna veertig procent van de kantoren dit jaar toch een vrijwel gelijke omzet als in 2019 denkt te behalen Ruim dertig procent hoopt zelfs op groei. Dat blijkt uit een enquête van Accountancy Vanmorgen, in mei gehouden samen met Full Finance en MKB-kredietcoach. Van de respondenten verwacht een kwart dit jaar zelf in liquiditeitsproblemen te komen. Tegelijk maken nog maar weinig kantoren gebruik van de NOW- en Tozo-regelingen.

De verwachte omzetdaling heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis. Begin 2020 ging minder dan zeven procent van de accountants- en administratiekantoren nog uit van krimp. Ruim een derde van de kantoren vreest dat een deel van hun opdrachtgevers voor het einde van het jaar moet stoppen met hun bedrijf. De hardste klappen vallen volgens de respondenten in de horeca, zoals te verwachten was. Ook dienstverlening, retail, toerisme en transport worden genoemd.

Zoomen in pyjama

Uit onderzoek onder ruim vijftienhonderd thuiswerkende Nederlanders blijkt dat 48 procent vaak in joggingbroek achter de laptop kruipt. Ook de pyjama doet het goed: een kwart van de respondenten loopt regelmatig een of meer hele dagen in nachtkledij.

Die percentages liggen bij vrouwen zelfs nog wat hoger. En hoe hoger geschoold, hoe groter het verschil met de reguliere werkkleding. Dat klinkt op zich niet onlogisch: het maatpak kan in de kast blijven als je thuiswerkt. Ook de verdere uiterlijke verzorging lijkt er minder toe te doen. 41 procent van de hoogopgeleide vrouwen doet dankzij het aanhoudend thuiswerken duidelijk minder aan het haar en make-up.

Mannen gaan nog een stapje verder: een op de vijf gaf toe inmiddels minder vaak te douchen dan voorheen (vrouwen: veertien procent). Liefst 22 procent van de ondervraagden erkende soms ook de tanden niet meer te poetsen. Ook daarin zijn mannen (26 procent) nog wat slordiger dan vrouwen (zeventien procent). Boeiend idee als u weer eens met het team in een online sessie zit. Hoog tijd om terug te keren naar kantoor, zo lijkt het...

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.