Magazine

Nieuws

Gevolgen Bazel III voor banken te overzien - AFM wil dalende trend meldingen marktmisbruik keren - Tuacc-debat 5 - Accountants negeren toets remuneratie - Oud Nieuws - Ernst & Young beste imago...

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Gevolgen Bazel III voor banken te overzien

De impact van het nieuwe toezichtraamwerk voor banken, Bazel III, op het Nederlandse bankwezen is significant, maar kan goed worden opgevangen met winstinhouding en geleidelijke aanpassingen in de funding-profielen. Dat beeld komt naar voren uit een kwantitatieve impactanalyse die de Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar in samenwerking met het Bazels Comité van bankentoezichthouders en de European Banking Authority (EBA, voorheen CEBS) uitvoerde. DNB zal de komende jaren de transitie van banken richting tijdige compliance met Bazel III nauwkeurig monitoren en waar nodig bijsturen.

Statistiek op Accountant.nl

De Stuurgroep Statistical Auditing verzorgt maandelijks een statistische column op Accountant.nl. Daar kan ook worden gereageerd en kunnen vragen worden gesteld. De tweede column is onlangs verschenen: 'Maakt dataanalyse steekproeven overbodig?' (Accountant.nl. > Vaktechniek > Vaktechnische artikelen).

AFM wil dalende trend meldingen marktmisbruik keren

Uit AFM-onderzoek blijkt dat de AFM in vergelijking met andere Europese toezichthouders relatief weinig meldingen ontvangt van een vermoeden van handel met voorwetenschap of mogelijke marktmanipulatie.

Ook blijkt dat een beperkt aantal van de beleggingsondernemingen mogelijke misstanden meldt en dat tachtig procent van deze meldingen van grotere beleggingsondernemingen afkomstig is. Tot nu toe heeft de AFM (nog) geen meldingen van ondernemingen met minder dan 25 medewerkers ontvangen.

Tuacc-debat 5

Ruim vijftig mensen bezochten op 11 mei 2011 de Tuacc-bijeenkomst over de wisselwerking tussen commissarissen en accountant. Deze vijfde TweetUp van Tuacc, de beweging van hervormingsgezinde accountants, werd georganiseerd in samenwerking met het Nederlandse Kenniscentrum van Commissarissen en Toezichthouders (NKCC) en de NBA. De bijeenkomst vond plaats in het NBA-gebouw in Amsterdam.

De drie ‘kapstokken’ voor de discussie waren het Plan van Aanpak, de publicatie ‘RvC 3.0 - Man of vrouw met vele gezichten’ van het NKCC en de vorig jaar door Ernst & Young gepubliceerde white paper ‘Betere communicatie door Externe Accountant: meer waarde ontsluiten voor maatschappelijk verkeer en cliënt’. De ambitie van Tuacc is om hier een Accountant 3.0 tegenover te zetten. Binnenkort maakt Tuacc bekend welke onderwerpen mede naar aanleiding van deze TweetUp meer aandacht moeten krijgen en welke concrete actiepunten noodzakelijk zijn.

Accountants negeren toets remuneratie

Accountants laten het remuneratiebeleid van hun klanten niet onafhankelijk toetsen door beloningsexperts. Dit ondanks de roep om meer openheid en onderbouwing van het beloningsbeleid van beursfondsen.

“Die vraag is er niet”, zegt beloningsdeskundige Jeroen Kirch van Hay Group. “Het zijn vooral remuneratiecommissies van de raden van commissarissen die deze vragen stellen.” Dat is ook de ervaring van Rutger Verbeet, beloningsdeskundige van Berenschot.

Volgens de beloningsexperts toetsen accountants nu hooguit of de regels voor remuneratie goed zijn toegepast. Maar in hoeverre de remuneratie marktconform is, wordt nog niet getoetst door accountants. Verbeet zou dat wel logisch vinden. “Laatst hoorde ik een accountant zeggen dat de accountants zelf de onderbouwing voor de beloningen moeten laten onderzoeken, als bedrijven dat zelf nalaten. Maar die vraag van accountants heeft ons nog nooit bereikt.”

Oud Nieuws

Accountant/Accountant.nl duikt maandelijks in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie met het complete bronmateriaal en eerdere afleveringen.

Oud Nieuws (23): TE uwer verjaardag (1934)

Het blad Accountancy kampte voor het februarinummer van 1934 blijkbaar met een nijpend tekort aan kopij en besloot daarom maar eens het probleem van de taalverloedering aan de kaak te stellen.

De redactie deed niet geheimzinnig over het tekort aan accountancy-gerelateerd nieuws en noemde het stukje ‘Bladvulling’. Kwaad kon de aandacht voor taalbeheersing in ieder geval niet, want voor “het Accountantsexamen wordt toch ook Nederlandsche taal geëxamineerd, dus kan het misschien zijn nut hebben”.

Volgens de auteur was het “opmerkelijk, dat de Nederlanders hun eigen taal vrij slecht schrijven”. Dat gold echter net zo goed voor de Engelsen en Fransen, dus echt een typisch Nederlandse tekortkoming was het gelukkig niet.

Bovendien kon er onderscheid worden gemaakt tussen ernstige en minder ernstige fouten. “In het dagelijksche leven is het maken van een enkele fout niet zoo’n doodwond; ofschoon het wel een kijk geeft op de geestelijke standing van den euveldader.”

“Geslachtsfouten tellen niet zoo zwaar; of men een weinig gebruikt woord vrouwelijk of mannelijk neemt, is niet erg, doch als men ‘den vrouw’ schrijft, zou dit zeker eenige bevreemding wekken.”

“ Ook de plaats, waar men schrijft, heeft zijn invloed op de beoordeling. In een briefje wegen de fouten niet zoo zwaar, als bijvoorbeeld fouten in een wetsartikel, of in een accountantsrapport.”

Eén van de taalfouten waaraan de auteur zich in het bijzonder ergerde was het door elkaar halen van ‘te’, ‘ter’ en ‘ten’.

“'Ter Uwer verjaardag’ vindt men hardnekkig op de ouderwetsche kopjes en op de taarten. De laatste zijn daarom echter niet minder gevraagd. In het Duitsch zou men zich geneeren om ‘Zur Ihrer Geburtstagfeier’ te schrijven doch in onze eigen taal haspelt men ‘te’, ‘ter’ en ‘ten’ nog al eens door elkander.”

“Onze voorzetsels regeeren tegenwoordig den vierden naamval, doch vroeger was dit niet zoo. ‘Te’ regeerde toen onder andere den derden naamval. ‘Ter’ en ‘ten’ zijn samentrekkingen van ‘te der’ en ‘te den’. Staat er nu reeds een bepalend woord voor het zelfstandige naamwoord, dan kan daar geen lidwoord meer voorgezet worden. Men kan niet zeggen: ‘te de uwer verjaardag’ wel ‘te uwer verjaardag’. Het is dus ten eenen male onmogelijk ‘te’ samen te trekken met een lidwoord, dat er niet staan kan. Het blijft dus ‘te Uwer’, ‘te onzer’ gevolgd door een zelfstandig naamwoord.”

Dus denk daar alstublieft aan de volgende keer dat u een HEMA-taart met tekst bestelt.

Ernst & Young beste imago

Memory Magazine onderzocht onlangs het imago en naamsbekendheid van accountantskantoren. Ernst & Young blijkt het beste imago te hebben en PwC de grootste naamsbekendheid.

In totaal spraken 146 afstuderende en afgestudeerde heao’ers accountancy en bedrijfseconomie zich uit over hun vakgebied. Evenals vorig jaar kregen de ondervraagden de vraag voorgelegd welke accountantskantoren zij zonder hulp konden noemen (actieve naamsbekendheid). De lijst wordt aangevoerd door PwC. Het kantoor neemt hiermee het stokje over van KPMG, dat dit jaar op de derde plaats staat. Ernst & Young, vorig jaar nog derde, klimt dit jaar naar de tweede plaats.

PwC schikt Satyam voor 25,5 miljoen

PwC International en drie lokale, aan PwC gelieerde kantoren hebben een rechtszaak geschikt die beleggers in het Indiase it-bedrijf Satyam hadden aangespannen. De afkoopsom bedraagt 25,5 miljoen dollar. De rechter moet de schikking nog goedkeuren.

De fraude bij Satyam kwam in januari 2009 aan het licht. Het bedrijf bleek de boeken met een miljard dollar te hebben opgeklopt. De schikking betreft PricewaterhouseCoopers International en drie Indiase kantoren die opereerden onder de paraplu van het PwC-concern, Price Waterhouse (Bangalore), PricewaterhouseCoopers Private Ltd. and Lovelock & Lewes.

Onlangs kregen vijf Indiase member firms van PwC al boetes opgelegd van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en accountantstoezichthouder PCAOB voor in totaal 7,5 miljoen dollar. Satyam schikte in februari van dit jaar voor 125 miljoen dollar met beleggers en in april voor tien miljoen dollar met de SEC.

EIM: flink herstel mkb in 2011

Met een groei van 1,75 procent in 2011 laat het mkb een flink herstel van de afzet zien. Dit is een florissanter beeld dan de bescheiden groei van 0,25 procent in 2010 en de forse krimp van 5,75 procent in 2009.

Dit concludeert onderzoeksbureau EIM in haar rapportage ‘Kleinschalig Ondernemen 2011’. Niet alleen de internationale handel draagt bij aan dit gunstige beeld. Ook de aantrekkende binnenlandse vraag stijgt. In 2011 zullen groothandel, industrie en zakelijke diensten naar verwachting de sterkste groei realiseren. Na enkele jaren van krimp zullen ook de detailhandel en horeca groeien. Alleen in de bouw- sector vindt in 2011 nog geen herstel plaats.

Eisen vakbekwaamheid financiële dienstverleners aangescherpt

Minister De Jager van Financiën scherpt de regels voor vakbekwaamheid van financiële dienstverleners aan. Hij doet ook voorstellen ter verbetering van de kwaliteit van examinering. Daarnaast wil de minister een individuele diplomaplicht invoeren voor alle adviseurs en pleit hij voor een centraal register waarin alle adviseurs zijn opgenomen.

Het ministerie van Financiën nam de afgelopen maanden in samenwerking met de AFM de bestaande regels voor vakbekwaamheid onder de loep, mede op basis van adviezen van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). Hieruit bleek dat het huidige vakbekwaamheidsstelsel op een aantal punten niet voldoet aan de eisen van deze tijd en onvoldoende bijdraagt aan passende advisering door financiële dienstverleners.

Zo zijn niet alle adviseurs verplicht hun vakbekwaamheid met een diploma aan te tonen. Daarnaast ligt het niveau van de vakbekwaamheidsmodules die adviseurs moeten volgen in veel gevallen te laag en sluiten deze soms niet aan bij de eisen die aan een passend advies gesteld worden. Zo ontbreken elementen als adviesvaardigheden en professioneel gedrag.

KPMG jaarrekeningonderzoek beleggingsinstellingen

KPMG publiceerde onlangs een onderzoek naar de jaarrekeningen van beleggingsinstellingen. KPMG wijst er op dat beleggingsinstellingen de afgelopen jaren erg veel publiciteit kregen en niet altijd in positieve zin. Met name de thema’s transparantie van kosten en risico’s en adequate governance waren veel in het nieuws.

Door de jaarrekeningen van vergelijkbare fondsen naast elkaar te leggen wil KPMG opvallende verschillen en overeenkomsten inzichtelijk maken, laten zien hoe verslaggevingsregels worden geïnterpreteerd en in hoeverre vrijwillig aanvullende informatie wordt verstrekt. Op basis van de resultaten doet het kantoor aanbevelingen om de jaarverslaggeving verder te verbeteren.

Groeiende behoefte aan uniforme renteaftrekbeperking

De meeste Europese landen zijn voornemens de beperking van de renteaftrek voor bedrijven uit te breiden. Er is daarnaast een groeiende behoefte om de renteaftrek eenduidig te hanteren binnen Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte naar de fiscale behandeling van rente bij bedrijven in 31 verschillende landen.

In Nederland is de behandeling van rente bij bedrijven momenteel een belangrijk thema in het kader van de herziening van het belastingstelsel. In het onderzoek zijn nagenoeg alle EU- en OESO-lidstaten onderzocht.

Ook GIBO in MT 500

In de MT 500, de lijst met de vijfhonderd bedrijven en instellingen met het beste imago van zakenblad Management Team, staan dit jaar zes accountantskantoren. Naast de big four en BDO heeft nu ook GIBO Groep een plaats in de lijst weten te veroveren.

De MT 500 wordt jaarlijks samengesteld. De top drie wordt al jaren gevormd door Philips (dit jaar eerste, in 2010 derde), Rabobank (ook vorig jaar tweede) en Shell (nu derde, in 2010 eerste).

Op de lijst komen zes accountantskantoren voor.

Accountants schoorvoetend aan ratingdiensten

Ratingdiensten voor accountants zijn nog geen gemeengoed in Nederland. De initiatieven die een jaar geleden werden genomen hebben veel belangstelling gewekt, maar slechts weinig kantoren zijn ermee aan de slag gegaan. Aanpassing van de ratings moeten het product bruikbaarder maken voor accountants.

Dit blijkt uit een inventarisatie door Accountant.nl van de diverse aanbieders van ratingdiensten voor accountants. Twee ratingdiensten voor accountants zijn vorig jaar gestart. De ratingdiensten van de derde aanbieder, KPMG in Engeland, hebben in Nederland geen voet aan de grond gekregen. Een jaar geleden kondigde bestuursvoorzitter John Griffith Jones aan dat het kantoor overwoog om deze dienst te ontwikkelen. Onbekend is of dit inmiddels is gebeurd. In ieder geval heeft KPMG Nederland de dienst niet in de aanbieding. “Wij doen er niets mee”, aldus woordvoerder Andy Bellm.

De meest succesvolle ratingdienst is die van SRA, die vorig jaar eigen ratingdiensten lanceerde voor accountants onder de naam SRA-Rating Diensten. “Ongeveer vijftig kantoren maken daarvan gebruik, vooral de wat grotere kantoren”, aldus Harold Kinds van SRA. “De oorspronkelijke belangstelling was echter vier keer zo groot. Tweehonderd kantoren hebben de informatiebijeenkomsten bezocht. We hebben 370 leden, dus gemeengoed is het zeker nog niet.”

Een maand na de introductie van de SRA-ratingdiensten volgde de lancering van de OK-Rating PAsS (Premium Auditors’ Statement) van het OK Rating Institute. Deze dienstverlening is een variant van de bestaande OK-Scorerating, die sinds 2003 wordt aangeboden. “De belangstelling van Nederlandse accountants is uiterst matig”, zegt directeur Willem Okkerse van het OK Rating Institute.

DNB onderzoekt regels rapportage vastgoed banken

De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt om de regelgeving voor het waarderen van vastgoed strenger te maken voor financiële instellingen. De toezichthouder vreest dat bestaande regelgeving tekortschiet om de risico’s van vastgoedportefeuilles transparant te maken.

“DNB houdt al langere tijd de uitzettingen met betrekking tot commercieel vastgoed op de balansen van financiële instellingen in de gaten”, aldus de schriftelijke reactie van woordvoerder Herman Lutke Schipholt. “DNB onderzoekt in hoeverre en op welke punten de vigerende verslaggevingsregels onvoldoende leiden tot de bedoelde transparantie dan wel prudentie binnen de kaders. Als dit onderzoek afgerond is, zal worden bezien welke aanvullende maatregelen wenselijk zijn.”

Daarnaast laat Lutke Schipholt weten dat DNB sommige financiële instellingen nauwlettend in de gaten houdt om te zorgen dat de risico’s op het gebied van vastgoed beheersbaar blijven. “Over specifieke maatregelen dan wel specifieke instellingen kunnen we, zoals bekend, geen mededelingen doen.”

In het eerder dit voorjaar gepubliceerde rapport Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland, stelt DNB dat de waardering van vastgoed op de balans een risicofactor is voor financiële instellingen. “Problemen op de Nederlandse markt voor commercieel vastgoed, waar structurele leegstand dreigt, kunnen de financiële sector raken”, zo staat in het rapport. “Gezien deze risico’s moeten financiële instellingen transparant zijn over hun uitzettingen in kwetsbare landen en commercieel vastgoed en zorgen voor een adequate en voldoende prudente waardering van deze posities.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.