Magazine

Nieuws

‘Wwft-toezicht op accountants naar AFM’ - Collega’s bron van irritatie - Mannelijke RA’s in een Audi, vrouwen in een BMW - BDO wordt BDO - Wereldwijde omzet PwC daalt ruim zeven procent - Ook omzet Ernst & Young daalt - Cfo TNT: ‘Niemand wordt beter van overdreven dividenduitkeringen’ - Schrappen deponeringsplicht kleine ondernemingen loopt spaak op Europa - Accountants VS in verzet tegen paraafverplichting partners.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

‘Wwft-toezicht op accountants naar AFM’

Het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) door accountants kan efficiënter worden uitgeoefend als dit overgaat van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In haar rapport schrijft de door registeraccountant en hoogleraar Hans Kuijl voorgezeten Evaluatiecommissie Bureau Financieel Toezicht dat het BFT met de huidige capaciteit niet adequaat toezicht kan houden op de verschillende groepen vrijeberoepsbeoefenaren. “De commissie is van mening dat er thans slechts de schijn van toezicht wordt gewekt.” Omdat accountants toch al voor een groot deel van hun werkzaamheden onder toezicht staan van de AFM is het efficiënter wanneer deze ook gaat toezien op de naleving van de Wwft, vindt de commissie.

Bij het toezicht op advocaten en notarissen zou het BFT volgens de commissie meer gebruik moeten maken van de uitkomsten van de werkzaamheden van de huisaccountant.

Zie ook Opinie, pagina 50.

Collega’s bron van irritatie

42 procent van de Nederlandse managers vindt één op de vijf vergaderingen onnodig. Dit blijkt uit een onderzoek door Robert Half onder ruim vijfduizend managers in twintig landen. Grootste irritatiefactor is de slechte voorbereiding van collega’s (47 procent). Meetings worden hierdoor onduidelijk, langdradig en uiteindelijk overbodig. Andere irritatiefactoren zijn het ontstaan van te veel discussie tijdens een vergadering waardoor de focus verloren gaat, en de aanwezigheid van mensen die er niet bijhoren.

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat Nederlanders de term ‘lekker uitzieken’ wel heel letterlijk nemen. Zestien procent gaat bij ziekte toch werken, maar de rest blijft thuis uitzieken. In veel omringende landen ligt dit percentage stukken hoger. Zo gaat 55 procent van de Duitsers en 54 procent van de Engelsen toch werken als ze ziek zijn.

Mannelijke RA’s in een Audi, vrouwen in een BMW

Audi is de populairste leaseauto onder registeraccountants, met de A4 als favoriete model. Samen met de nummers twee tot en met vier (Volvo, BMW en Volkswagen) vertegenwoordigt dit merk bijna de helft (49,1 procent) van het RA-leasewagenpark.

Dat blijkt uit de antwoorden van in totaal 1.967 RA’s op vragen die zijn gesteld in de marge van het Accountancy Beloningsonderzoek 2009. In de desbetreffende bijlage in het oktobernummer zijn de resultaten niet opgenomen.

Opvallend is dat terwijl onder mannen de genoemde Audi op één staat, vrouwelijke RA’s het vaakst in een BMW rijden. Ook opvallend is het verschil tussen de verschillende accountantsgroepen. Bij de openbaar accountants staat Audi op één, net als onder de accountants in business. Bij de intern accountants scoren Audi en Volkswagen gelijk. De enkele overheids-RA (7,4 procent) die beschikt over een leaseauto, bestuurt het vaakst een Ford of Toyota.

Er zijn ook opvallende verschillen naar kantoorgrootte. Bij kleine accountantskantoren prijken BMW en Volvo gebroederlijk bovenaan, bij middelgrote kantoren staat Volkswagen op één en bij grote kantoren is dat Audi.

BDO wordt BDO

Alle BDO-organisaties in 110 landen zullen vanaf 1 januari 2010 de single global trading name BDO voeren. Het Nederlandse BDO CampsObers wordt dan kortweg BDO. De naamswijziging valt samen met de integratie van IT-software voor alle BDO-landen. Tevens wordt een nieuwe auditmethodologie en een nieuwe audit process tool geïntroduceerd. Circa een vijfde van de BDO-organisaties zal de naamswijziging al per 1 oktober 2009 invoeren, de overige BDO-landen, waaronder Nederland, doen dat per 1 januari 2010.

Wereldwijde omzet PwC daalt ruim zeven procent

De wereldwijde omzet van PricewaterhouseCoopers (PwC) is in boekjaar 2008/2009 met 7,1 procent gedaald naar 26,2 miljard dollar. De omzet uit assurance groeide met twee procent. Belastingadvies bleef stabiel op $ 6,9 miljard. De adviesomzet daalde echter met drie procent naar $ 6,1 miljard. De ontwikkeling per regio verschilt. De omzetten in Europa en Amerika daalden, maar die in Zuid- en Centraal-Amerika stegen met 13,3 procent en in het Midden-Oosten en Afrika met 9,1 procent. De Aziatische kantoren boekten 5,4 procent omzetgroei.

De omzet van PricewaterhouseCoopers Nederland daalde in boekjaar 2008/2009 met 2,3 procent naar 756,7 miljoen euro. Het resultaat na belastingen daalde met 18,6 procent naar 106,8 miljoen euro. Toch steeg het aantal medewerkers met 165 naar 4.643. Dat blijkt uit het geïntegreerde jaarverslag, waarin ook het maatschappelijk verslag en het transparantieverslag zijn opgenomen. In de adviestak daalde de omzet met één procent, terwijl Tax & HRS een procent groei boekte. De Assurance-omzet daalde met vijf procent, zowel door een geringer volume als druk op de tarieven.

Ook omzet Ernst & Young daalt

De gecombineerde wereldwijde omzet van Ernst & Young over boekjaar dat eindigde op 30 juni 2009 daalde met 6,8 procent tot $ 21,4 miljard. Alle takken van dienstverlening kampten met tariefsverlagingen. Bij Assurance Services werd dit effect grotendeels gecompenseerd door groei van het marktaandeel (0,7 procent omzetdaling), maar de omzet van Transaction Advisory Services daalde met 6,9 procent. Belastingadvies boekte een omzetstijging van 1,8 procent en ook Advisory Services groeide (1,5 procent).

Cfo TNT: ‘Niemand wordt beter van overdreven dividenduitkeringen’

“Voortdurende nadruk op strategie, een door adrenaline aangejaagde bedrijfscultuur, overdreven gedrevenheid, altijd weer beter moeten presteren. Lang hebben die dingen bij beursgenoteerde bedrijven centraal gestaan. Eigenlijk kon niemand zich eraan onttrekken. Maar nu weten we dat dat een keer ophoudt en dat is maar goed ook.”

Aldus Henk van Daalen, cfo van de brieven- en pakkettenbezorggroep TNT, tijdens een discussiebijeenkomst bij de financiële adviesgroep Finext in Rotterdam, eind september. De ontstane ‘Hollywood-cultuur’ rond bestuurders van sommige ondernemingen, compleet met sterrenstatus en sterrensalarissen, zegt hij te verfoeien.

Van Daalen zei te hopen dat meer bestuurders het zullen aandurven om - net als hijzelf deed - aandeelhouders te trotseren als die eisen dat geld dat geen onmiddellijke bestemming heeft, meteen wordt uitgekeerd.

“Op termijn wordt niemand beter van die aandeleninkoopprogramma’s of overdreven dividenduitkeringen. Voor veel ondernemingen zijn ze schadelijk gebleken. Niet alleen omdat de vermogenspositie verzwakte maar ook omdat het goedkoper is je groei te financieren met ingehouden winst dan met schuld.”

Volgens Van Daalen komt een cfo meer te weten over hoe het staat met de weerbaarheid en het potentieel van zijn onderneming om rustig verder te groeien door te letten op de ‘ritmes’ en ‘cycli’ van de onderneming, dan door te letten op puur financiële of rendementsratio’s.

Oud Nieuws op Accountant.nl:

De wereld verandert, maar sommige zaken lijken altijd constant te blijven. ‘de Accountant’/Accountant.nl duikt regelmatig in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Maandelijks in ‘de Accountant’. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie met het complete bronmateriaal en eerdere afleveringen.

Oud Nieuws (7): Projectrampen

Verbaast u zich ook zo over het feit dat grote projecten steevast financieel uit de hand lopen? Nee waarschijnlijk, zeker sinds ‘de Accountant’ in het oktobernummer (pagina 40) aandacht aan de oorzaken besteedde. En aan de mogelijke rol van accountants bij het beheersen van toekomstige megaklussen.

Ruim een kwart eeuw geleden werd aan de hulp van accountants nog niet gedacht, maar verder is er weinig veranderd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het boek How to learn from project disasters: true-life stories with a moral for management (1982) van de gespecialiseerde consultants O.P. Kharbanda en E.A. Stallworthy.

De toenmalige oorzaken van de financiële ontsporingen klinken opvallend eigentijds. Wat te denken van dwingende politieke factoren, besluiteloosheid en technologie als ‘bewegende schietschijf’ waardoor er steeds ‘verbeteringen’ mogelijk zijn? Of de tip een project niet te starten voor een ontwerp helemaal klaar is?

Lees meer in de oude bespreking (op Accountant.nl) van het boek door hoogleraar Luc Soenen. Hij beveelt het boek speciaal aan voor “de cost engineer die voor dergelijke projecten verantwoordelijk is”.

(Met dank aan Jan Weezenberg)

Schrappen deponeringsplicht kleine ondernemingen loopt spaak op Europa

De afschaffing van het verplicht deponeren van de jaarrekening door kleine bedrijven, loopt vast op weerstand vanuit Europa. Nederland is ondubbelzinnig voorstander van afschaffing van de deponeringsplicht voor bedrijven tot tien werknemers of een omzet van minder dan tien miljoen euro. In maart 2009 besloot het kabinet om deze verplichting te schrappen in het kader van administratieve lastenverlichting.

“Er is echter een blokkerende minderheid in de Europese Unie die tegen deze afschaffing van de deponeringsplicht is”, aldus woordvoerder Wiebe Alkema van het ministerie van Justitie. “Voor het afschaffen van het verplicht deponeren moet het vennootschapsrecht worden gewijzigd. Maar daarvoor zijn wij gehouden aan Europese regelgeving, want die gaat voor nationale wetgeving.”

Zeven Europese landen verzetten zich tegen het opheffen van de deponeringsplicht. Zij vrezen dat er in dat geval grote verschillen in nationale wetgeving ontstaan binnen Europa. Daarnaast wijzen zij op het algemeen nut van de openbare deponering van jaarrekeningen. Die zouden vaak worden geconsulteerd.

Die kritiek sluit aan bij die van NIVRA en SRA, die betogen dat de maatregel niet leidt tot lastenverlichting, omdat de vraag aan kleine bedrijven om financiële informatie te leveren niet afneemt. De overheid is het niet eens met die argumenten, aldus Alkema. “Het afschaffen van de deponeringsplicht vinden wij een nieuwe ontwikkeling in de lastenverlichting. Eerder hebben wij daarvoor al XBRL ingevoerd. Maar zo lang er een blokkerende minderheid is in Europa, gaat deze ontwikkeling niet verder.”

Accountants VS in verzet tegen paraafverplichting partners

Amerikaanse accountants verzetten zich tegen een deze zomer gepubliceerd voorstel om partners van accountantskantoren te verplichten de accountantsverklaring bij jaarrekeningen van beursgenoteerde klanten persoonlijk te ondertekenen.

Dit blijkt uit de talrijke commentaren op het voorstel Concept Release on Requiring the Engagement Partner to Sign the Audit Report van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). Een kritiekpunt is dat de prominente rol van de partner ten koste zou gaan van de sleutelrol van de auditcommissie.

Een argument vóór invoering van de paraafverplichting is dat deze in de Europese Unie al bestaat. Maar volgens de Amerikaanse tegenstanders opereren Europese accountants in een heel andere juridische omgeving. Zo wijst PwC er op dat het in de Europese Unie niet mogelijk is om zogenoemde class actions te voeren tegen accountantskantoren.

Overigens zijn er ook voorstanders van de paraafverplichting, zoals de Council of Institutional Investors. Deze is ervan overtuigd dat het de kwaliteit van de controles zou vergroten en beschermend werkt voor beleggers.

Correctie

Door een fout bij de productie is bij de aflevering van Van de Helpdesk in het oktobernummer abusievelijk een oude bekopping blijven staan. De juiste kop moest luiden:
Categorie: Externe verslaggeving
Onderwerp: Waardering van deelnemingen met een negatief eigen vermogen
Regelgeving: RJ 214 en RJ 252

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.