Magazine

Nieuws

Audi populairste RA-leaseauto, BMW stijgt naar twee - ‘Ook wettelijke controle niet-financiële informatie’ - Europese green paper over auditmarkt - Jeremy Newman (BDO): ‘Zelf oplossen, anders neergaande spiraal’ - Accountantshandtekening ook digitaal zetten - Nederlanderschap commissaris belangrijker dan vrouw zijn.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Audi populairste RA-leaseauto, BMW stijgt naar twee

Audi blijft de populairste leaseauto onder registeraccountants, gevolgd door BMW, Volvo, Volkswagen en Ford. Opvallendste verschil met 2009 is dat BMW de Volvo heeft verdrongen van plaats twee. Dat blijkt uit de antwoorden van negenhonderd RA’s op vragen die zijn gesteld in de marge van het vorige maand gepubliceerde Accountancy beloningsonderzoek 2010 van ‘de Accountant’ en Alterim.

Bij de openbaar accountants en accountants in business bezetten Audi, BMW, Volvo de eerste drie plaatsen. De top drie bij de intern accountants bestaat uit Audi, Volkswagen en Ford. Alleen bij de overheidsaccountants staat Ford op één en Audi op twee, op drie gevolgd door een handjevol andere merken. Maar het absolute aantal overheidsaccountants met leaseauto is te klein voor betrouwbare uitspraken.

Top 10 leaseauto’s onder RA’s, 2010

Merk Totaal Populairste type
1 Audi 164 A4
2 BMW 110 3serie
3 Volvo 94 V70
4 Volkswagen 84 Passat
5 Ford 70 Mondeo
6 Renault 55 Clio
7 Toyota 45 Avensis
8 Peugeot 43 207
9 Citroën 39 C4
10 Opel 23 Corsa

Deloitte, KPMG en PwC naderen elkaar op fusie- en overnamemarkt

Deloitte, KPMG en PwC naderen elkaar op de nederlandse fusie- en overnamemarkt. Dat blijkt uit onderzoek van fusie- en overnamedatabank overFusies.nl. KPMG sluit de meeste deals, PwC bedient de meeste private equity-klanten en Deloitte was betrokken bij de grootste deals. De corporate finance-afdeling van Ernst & Young deelt vooralsnog geen dealinformatie en is daarom niet meegenomen in dit onderzoek. Alleen deals met een waarde boven vijf miljoen euro zijn meegeteld.

‘Ook wettelijke controle niet-financiële informatie’

Binnen afzienbare tijd zal er ook wetgeving worden ingevoerd voor controle van rapportages over niet-financiële informatie. Dat voorspelt Joeri Galas, partner van Mazars, naar aanleiding van het in het kader van de Prix de Mazars gehouden ‘Onderzoek Bestuurders’. Daaruit komt naar voren dat beleggers in toenemende mate vragen naar niet-financiële informatie, bijvoorbeeld over processen in de organisatie, duurzaamheid en marktbewerking.

Dat groeiende belang vraagt volgens Galas om “een kwaliteitsborging van die informatie”. Op dit moment wordt de niet-financiële informatie maar op één moment getoetst door een accountant: hij controleert of de informatie in het jaarverslag niet in strijd is met de gecontroleerde jaarrekening. “Maar dit is slechts een minimale toets. In de toekomst zal er meer toetsing nodig zijn.”

Op een zeker moment zal er volgens Galas een wettelijke verplichting komen voor controle van niet-financiële informatie. “Dit is onontkoombaar, als ik kijk naar het belang dat toezichthouders als de AFM toekennen aan informatievoorziening voor beleggers.”

Zelfstandig onderzoeker Aalt Klaassen, die het onderzoek deels uitvoerde, verwacht dat de accountant op dit terrein stevige concurrentie zal ondervinden van gespecialiseerde adviesbureaus.

Galas is optimistisch: “Voor bedrijven die nu reeds werken met accountants is het niet efficiënt om opeens andere partijen in te schakelen. Ik verwacht dat accountants ook hier de logische partij gaan worden.”

KPMG vrijgesproken in strafzaak Lernout & Hauspie

In de slepende rechtszaak tegen de bestuurders van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie is KPMG vrijgesproken door het Hof van Beroep in Gent. De celstraf voor vier bestuurders werd bekrachtigd. Eventuele claims tegen KPMG van beleggers zijn nu vrijwel kansloos. De vier voormalige topmensen van Lernout & Hauspie werden elk tot vijf jaar cel veroordeeld.

Europese green paper over auditmarkt

Op 13 oktober 2010 publiceerde de Europese Commissie een green paper over de rol van de
wettelijke accountantscontrole: ‘Beleid inzake controle van financiële overzichten: lessen uit de crisis’. De crisis heeft volgens Michel Barnier, commissaris van Interne markt en diensten, de tekortkomingen in de auditsector blootgelegd. “Deze moeten worden onderzocht en we moeten bekijken welke verbeteringen mogelijk zijn. Geen enkel onderwerp mag taboe zijn.” Met het groenboek wordt een brede raadpleging op gang gebracht over wat er moet worden veranderd.

Als te onderzoeken kwesties noemt de Commissie onder meer met name:

  • de onafhankelijkheid van auditors - het is niet duidelijk of auditors daadwerkelijk ongebonden en kritisch te werk gaan wanneer zij de financiële overzichten van een onderneming onderzoeken en diezelfde onderneming ook een (mogelijke) cliënt is voor niet-auditdiensten;
  • het vertrouwen dat belanghebbenden kunnen hebben in gecontroleerde financiële overzichten (welke ‘verwachtingskloven’ bestaan er?);
  • het potentiële systeemrisico vanwege de sterke concentratie in de auditsector (welke gevolgen als een van de grote auditkantoren wegvalt?);
  • de rol van toezichthouders en de vraag of nationaal toezicht volledig effectief is;
  • de specifieke behoeften van kleine ondernemingen - zorgen voor evenredige toepassing van regels op mkb-ondernemingen.

Op basis van de reacties zal de Commissie in de loop van 2011 besluiten of er maatregelen moeten worden genomen. Daarbij wordt gestreefd naar samenwerking en afstemming de belangrijkste partners binnen de Raad voor financiële stabiliteit en de G20.

Reacties kunnen tot uiterlijk 8 december 2010 worden verzonden naar: markt-greenpaper-audit@ec.europa.eu.

Jeremy Newman (BDO): ‘Zelf oplossen, anders neergaande spiraal’

Als de accountancy het initiatief over de hervorming van de accountancy niet naar zich toetrekt, dreigt het vak in een neergaande spiraal te geraken. Europa zal de wettelijke controle dermate reguleren dat de speelruimte voor accountants zo goed als nihil wordt. Dat stelt bestuursvoorzitter Jeremy Newman van BDO International in reactie op de ‘green paper’ van de Europese Commissie.

In een interview met Accountant.nl op 15 oktober 2010 zegt hij dat het belang van een oplossing uitgaat boven dat van de individuele kantoren. “Als wij niet zelf met antwoorden en voorstellen komen, is er een reële kans dat de politiek met aanvullende regelgeving zal komen. Nu al zijn er veel regels ingevoerd. Als dat nog meer wordt, kan de accountancy verworden tot bureaucratie. Welk talent wil hier dan nog werken?”

Over de mogelijke veranderingen zelf is Newman terughoudend. Wel spreekt hij zich uit voor Europees toezicht, “dat is beter dan toezicht op nationaal niveau”.

De onafhankelijkheid van de accountant is volgens hem niet werkelijk in het geding, maar “als het gevoelen bij de buitenwereld is dat dit een issue is, dan is het een issue”.

In het interview spreekt Newman zich uit tegen de gedachte van verplichte rotatie van kantoren bij klanten en ook tegen opsplitsing van de big four, ook al is het een probleem dat ze door hun omvang steeds meer markt en talent naar zich toetrekken. “Een vicieuze cirkel, want voor grote klanten is er buiten de grote kantoren steeds minder alternatief.”
Lees het complete interview op Accountant.nl.

Meer reactie’s op green paper

Voorzitter Hans van Damme van de Europese koepel van nationale beroepsorganisaties (FEE) noemt de Brusselse plannen ‘zwart-wit’ en ‘grote stappen, snel thuis’.
Ook NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers vindt dat de Europese Commissie in het stuk te snel conclusies trekt (zie zijn column op Accountant.nl).
Zie voor andere reacties op de green paper de berichten, columns en blogs op Accountant.nl (plus reacties).

Hans Hoogervorst nieuwe voorzitter IASB

Hans Hoogervorst wordt per 1 juli 2011 voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB). Tot april 2011 blijft hij aan als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij vervult deze functie sinds september 2007.

Hoogervorst neemt het IASB-voorzitterschap over van Sir David Tweedie. “De crisis heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk onafhankelijke standaarden zijn”, aldus Hoogervorst. Hoewel voor deze functie een diplomatieke aanpak belangrijk lijkt, staat Hoogervorst niet bekend als iemand die zijn mening omfloerst verpakt. Daarover zegt hij in het FD van 14 oktober 2010: “Ik kan mijn karakter niet echt veranderen, daar ben ik te oud voor. Als het nodig is, zal ik outspoken blijven. Dat kan ook een goed diplomatiek wapen zijn. Je moet het alleen niet te vaak inzetten.”

Oud Nieuws op Accountant.nl:

‘de Accountant’/Accountant.nl duikt regelmatig in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. maandelijks in ‘de Accountant’. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie met het complete bronmateriaal en eerdere afleveringen.

Oud nieuws (17): Groote beteekenis accountancy

Accountancy niet relevant? Integendeel, het beroep heeft een grote economische betekenis, van het vestigen van vertrouwen bij kredietverleners tot ‘bevordering van de arbeidsverdeling’. Maar het begrip daarvoor schiet te kort.

Regelmatig klinkt tegenwoordig het verwijt van accountantskant dat politici niet begrijpen wat een accountant wel en niet doet. En even regelmatig uiten financieel managers, zoals Robert-Jan van de Kraats (Randstad) in het oktobernummer van ‘de Accountant’, kritiek op de wijze waarop accountants nu functioneren.

Nieuw is het allemaal niet. Het was een andere tijd en het toen nog deftige accountantsberoep zag er fundamenteel anders uit, maar ook begin vorige eeuw stuitte het beroep nog wel eens op onbegrip bij politici en andere stakeholders, al was die laatste term toen nog onbekend.

Een aardig voorbeeld wordt gevormd door de openingszinnen in het eerste nummer van het blad Accountancy, op 1 januari 1903 verschijnend als tegenhanger van ‘de Accountant’, met als hoofdredacteur een accountant die getooid ging met de (echte) naam W. Kreukniet. De eerste zinnen van dat openingsartikel ‘De economische beteekenis der Accountancy’ (het onbegrip lag duidelijk zwaar op de maag) luidden aldus:

Herhaaldelijk is ons gebleken, dat men in regeerings-, finantiëele- en juridische kringen nog niet altijd een goed denkbeeld heeft van de groote economische beteekenis der accountancy. Achtereenvolgens willen we aantoonen, dat de accountancy
a. aan het crediet een gezonde basis geeft
b. de kapitaalvorming in de hand werkt,
c. kapitaalvernietiging voorkomt
d. arbeid bespaart,
e. de arbeidsverdeeling bevordert.

Ook toen moest dus al het nodige worden uitgelegd. De vraag is of dit optimistisch of juist pessimistisch stemt.

Accountantshandtekening ook digitaal zetten

NIVRA en NOvAA hebben overeenkomsten getekend met vier aanbieders van elektronische handtekeningen. Uiteindelijk doel is de invoering van een digitaal beroepscertificaat. In eerste instantie zijn overeenkomsten gesloten met DigiNotar, ESG, GemNet en CreAim. De aanbieders Getronics en QuoVadis hebben aangegeven op korte termijn ook te zullen tekenen.

Medio 2009 hebben NIVRA en NOvAA besloten de elektronische handtekening met gekwalificeerd certificaat aan te wijzen als elektronische variant van de normale handtekening, die de accountant kan gebruiken bij accountantsverklaringen of assurance-rapporten in elektronische vorm.

Opnieuw cd-rom met zwartspaarders bij fiscus

Financiën is opnieuw zwartspaarders op het spoor die geld op Zwitserse bankrekeningen hebben staan. De informatie komt van een cd-rom uit Frankrijk waarop ruim zeshonderd documenten staan over Zwitserse rekeninghouders.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de nederlandse rekeninghouders zullen worden benaderd. Hoe Nederland de informatie in handen heeft gekregen, is niet bekend. Ongeveer een jaar geleden kreeg Nederland ook een cd-rom met informatie over zwartspaarders. Die was gestolen en de Nederlandse overheid betaalde voor de data. Of er nu ook sprake is van gestolen informatie, is niet bekend.

Nederlanderschap commissaris belangrijker dan vrouw zijn

Als het gaat om diversiteit lijkt voor commissarissen het Nederlanderschap belangrijker te zijn dan het geslacht. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Grant Thornton onder 93 commissarissen (waarvan 88 procent man). “Het blijkt een uiterst controversieel onderwerp te zijn, ook onder de vrouwelijke commissarissen zelf”, zegt Bart Jonker, partner bij Grant Thornton. “Waar het voor de één een issue is - ‘we moeten een inhaalslag maken’ - is het voor de ander helemaal geen issue: alleen kwaliteit telt.”

Het onderzoek ‘Professionalisering raad van commissarissen ook bij niet-genoteerde bedrijven’ laat zien dat vrouwelijke commissarissen een onderscheidende rol vervullen. Zo hebben ze relatief veel ambitie voor verbetering van ICT en technologische kennis, zijn ze zeer uitgesproken over de relatie met aandeelhouders en maken ze zich sterk voor meer dialoog. Vooral de ‘hrm-component’ binnen het bestuur heeft de aandacht van vrouwelijke commissarissen. “Je zou kunnen zeggen dat vrouwen een bindende factor zijn binnen een raad van commissarissen of raad van bestuur”, aldus Jonker.

Bestuurders veel invloed bij selectie accountant

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat raden van bestuur bij het selecteren en aanstellen van een controlerend accountant nog steeds een grote invloed hebben. Auditcommissies leiden doorgaans het selectieproces, maar voordat zij een keuze voorleggen aan de raad van commissarissen, heeft de raad van bestuur zich al vaak uitgesproken. Bij partnerwisselingen geldt ongeveer hetzelfde. Bij niet-beroepscommissarissen en commissarissen in het mkb is de bereidheid kleiner om de raad van commissarissen bij het selectieproces te betrekken.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.