Nieuws

Britten pogen dominantie big four te beteugelen

De Britse Financial Reporting Council (FRC) heeft vanmorgen vijftien aanbevelingen gepresenteerd ter bevordering van de concurrentie in de accountancy.

De FRC is de toezichthouder op corporate governance, financiële verslaggeving en de accountancy.

Tot nieuwe regels zullen de aanbevelingen niet leiden, daarvoor ontbreekt het draagvlak in het Britse bedrijfsleven. De FRC beperkt zich tot het pleiten voor gedragscodes, transparantie en betere voorlichting.

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de FRC zelf, die beter moet informeren over de gevolgen van het kiezen van een accountantskantoor. Ook moet de FRC duidelijker communiceren over de gelijke kwaliteit van accountantskantoren. Accountantskantoren zelf moeten ervoor zorgen dat hun diensten beter onderling vergelijkbaar zijn.

De suprematie van de vier grote kantoren is de Britse financiële autoriteiten al jaren een doorn is het oog. Zij vindt de afhankelijkheid van een beperkte groep accountantskantoren te groot. Vorig jaar heeft de Financial Reporting Council een speciale werkgroep (Market Participants Group) opgericht die aanbevelingen moest geven om de concurrentieverhoudingen in de accountancy te verbeteren.

Recente onderzoeken doen vermoeden dat de concurrentieverhoudingen niet eenvoudig te beïnvloeden zijn. Beleggers zien niet graag dat bedrijven gebruik maken van een ander accountantskantoor dan een van de big four, zo blijkt uit onderzoek van BDO Stoy Hayward in Engeland. Bijna de helft van de beleggers zou zich zorgen maken bij een overstap naar een kleiner kantoor. Een derde zou overwegen om haar investering terug te trekken uit een bedrijf dat zo'n overstap zou maken.

Alle bedrijven in de FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange) maken zonder uitzondering gebruik van een van de big four, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. In FTSE 250 maken slechts acht bedrijven gebruik van kleinere accountantskantoren, BDO of Grant Thornton.

Onderzoek van International Financial Services London (IFSL) bevestigde onlangs het succes van de big four in Engeland. De vijftig grootste kantoren zagen dit jaar hun inkomsten met dertien procent stijgen tot 8,8 miljard pond. Maar driekwart hiervan ging naar de big four, net als in de afgelopen drie jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.