Nieuws

McCreevy: lidstaten mogen zelf aansprakelijkheidsregime bepalen

Eurocommissaris voor de Interne markt Charles McCreevy zal begin 2008 de Europese lidstaten adviseren om in het komende jaar een beperking van de aansprakelijkheid voor accountants te regelen. De exacte invulling van deze beperking wordt aan de lidstaten zelf overgelaten.

McCreevy zei dit in een toespraak voor de juridische commissie van het Europese Parlement.

De lidstaten kunnen dus zelf bepalen of zij een systeem opzetten dat gebaseerd is op een maximum aansprakelijkheidsbedrag, proportionele aansprakelijkheid, of het toestaan van een contractueel tussen accountant en klant overeengekomen aansprakelijkheidsbeperking.

In zijn toespraak benadrukt McCreevy dat de huidige, veelal onbeperkte aansprakelijkheid, middelgrote en kleinere kantoren weerhoudt om de concurrentie met de big four aan te gaan. Daarnaast wordt de concurrentie tussen accountantskantoren ontmoedigd door het gebrek aan verzekeringsmogelijkheden, waar met name middelgrote en kleinere kantoren hinder van ondervinden.

McCreevy gaat ook in op het Oxera-rapport over de eigendomsverhoudingen bij accountantskantoren. Aangezien er op dit rapport zeer verschillend is gereageerd, wil de Europese Commissie in het eerste kwartaal van 2008 een consultatie over dit onderwerp houden. Daarna zal McCreevy zijn standpunt bepalen.

De Eurocommissaris gaat daarnaast in zijn speech in op het toezicht op de kwaliteit van controlewerkzaamheden, de implementatie van de Achtste Richtlijn, het al of niet verplicht stellen van de International Standards on Auditing (ISA's) in de Europese Unie, en samenwerking met accountants uit landen van buiten de Europese Unie.

Ten aanzien van het verplicht stellen van de ISA's wil McCreevy onder andere wachten op de uitkomsten van het 'Clarity project' van de internationale beroepsorganisatie IFAC. Eind 2008 zal hij hierover zijn standpunt bepalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.