Nieuws

SEC-commissie: meer ruimte voor oordeel onderneming bij financiële verslaggeving

De adviescommissie die de Securities and Exchange Commission (SEC) in het leven heeft geroepen om de complexiteit van het Amerikaanse financiële verslaggevingsstelsel aan te pakken, heeft 11 januari 2008 vergaderd over een 'draft decision memo', waarin oplossingsrichtingen aangedragen worden.

De belangrijkste aanbeveling die de Advisory Committee on Improvements to Financial Reporting (CIFR) doet, is dat het verslaggevingssysteem meer zou moeten uitgaan van een principles-based benadering. Ondernemingen moeten, mits goed onderbouwd, hun eigen afwegingen kunnen maken in het toepassen van financiële verslaggevingsregels.

De SEC zou de ondernemingen in hun interpretaties van de regelgeving in bescherming moeten nemen tegen kritiek van regelgevers en accountants. Dit betekent niet dat de SEC altijd de gemaakte keuzes hoeft te volgen, wel dat de onderneming steun ondervindt zodat accountants en regelgevers eerder akkoord gaan met de interpretaties.

Als de SEC deze aanbeveling overneemt, moet de toezichthouder wel tegenwicht bieden aan wat als de grootste barrière gezien wordt van een principles-based-systeem: de mogelijkheid dat het creëren van meer speelruimte zal leiden tot een stortvloed aan rechtszaken.

Skeptici van het gebruik van International Financial Reporting Standards in de Verenigde Staten bijvoorbeeld vinden dat eerst het juridische klimaat zal moeten veranderen voordat een meer principle-based systeem ingevoerd kan worden.

De angst voor rechtzaken, de kritische houding van accountants en een gebrek aan respect voor het professionele oordeel hebben er volgens de commissie voor gezorgd dat US GAAP met steeds meer regels is uitgebreid.

De CIFR adviseert onder andere de voor specifieke bedrijfstakken ontwikkelde verslaggevingsregels af te schaffen en het bieden van alternatieve waarderingmethoden voor eenzelfde transactie te voorkomen. Bovendien zou er voorlopig een moratorium moeten komen op het ontwikkelen van standaarden door de Financial Accounting Standards Board (FASB) waarbij het gebruik van fair value uitgebreid wordt, totdat de standardsetter het Conceptual Framework-project heeft afgerond, opmerkelijk gezien de recente kritiek op invoering van fair value-standaard FAS 157.

De CIFR wil overigens niet het recht van accountants en regelgevers inperken om de financiële verslaggevingskeuzes van een onderneming in twijfel te trekken. Het door de commissie voorgestelde Framework for Professional Judgment in Accounting moet er slechts voor zorgen dat het bestuur van een onderneming de interpretaties van de regelgeving goed onderbouwd en laat zien dat alles in het werk is gesteld om tot een juiste verwerkingskeuze te komen.

(Bron: CFO.com / CIFR)

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.