Nieuws

'Accountants hebben genoeg gewaarschuwd'

Accountants hebben genoeg gewaarschuwd voor de risico's bij banken, maar "beleggers moeten leren lezen". Dat zegt Jos Nijhuis, tot voor kort bestuursvoorzitter van PricewaterhouseCoopers, in een interview in de bijlage FD Outlook van het Financieele Dagblad.

Nijhuis, die per 1 januari 2009 Gerlach Cerfontaine opvolgt als topman van Schiphol Group en zich daar op dit moment inwerkt, praat over allerlei onderwerpen maar heeft volgens de interviewer moeite met de vraag of accountants hebben gefaald in de aanloop naar de crisis.

Volgens Nijhuis hebben accountants "heel veel gerapporteerd over risico's en risicospreiding". Hij noemt onder meer het voorbeeld van een bancaire klant van PwC, waar hij zag dat in het jaarverslag "heel nadrukkelijk is gerapporteerd over de risico's" en dat ze "zichtbaarder" zijn gemaakt.

De naam van de bank noemt hij niet, maar volgens het FD moet dat de door PwC gecontroleerde Nederlandse zakenbank NIBC zijn. Die gaf in zijn jaarverslag over 2007 onder meer een analyse van de kredietrisico's. Topman Michael Enthoven legde vorig jaar zijn functie neer, nadat hij niets bleek te weten van deze gevaarlijke portefeuille.

"Amerikaanse Sarbanes-Oxley-wetgeving, waar toch de meeste financiële instellingen onder vallen, geeft gedetailleerde voorschriften over wat gerapporteerd moet worden", aldus Nijhuis. "Maar beleggers en financiële analisten hebben daar heel weinig aandacht aan geschonken."

Dat beursfondsen zeer veel rapporteren is volgens de oud-PwC-topman "geen reden voor professionals om er niets mee te doen".

De onderneming moet er weliswaar altijd voor zorgen dat de boodschappen worden begrepen, maar die verplichting rust volgens Nijhuis op beide kanten. "Als de onderneming het niet begrijpelijk uitlegt, dan moet de belegger zijn verantwoordelijkheid nemen en zeggen dat hij meer duidelijkheid wil. We praten hier over professionele beleggers."

Op vraag of hij naar aanleiding van de mondiale crisis nieuwe regelgeving verwacht, spreekt hij de hoop uit dat er "eindelijk regels komen" voor kredietbeoordelaars. "Ik ben erg teleurgesteld in firma's als Moody's en Standard & Poor's. De onafhankelijkheid waar wij als accountants al jaren aan gewend zijn, speelt daar nog helemaal niet. Ik denk dat ze onder veel meer toezicht hadden moeten staan van centrale banken of financiële toezichthouders."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.