Nieuws

'Controlewerk accountants gaat sterk veranderen'

Ruim zeventig procent van de registeraccountants denkt dat continuous auditing door zal zetten. Toch verwacht het overgrote deel niet dat de accountantsverklaring zijn langste tijd heeft gehad. Verder verwacht 68 procent dat voor 2020 een groot kantoor onder curatele zal staan van de PCAOB en gedwongen wordt tot ‘audit only'. Deze en andere resultaten komen naar voren uit een gisteren gepubliceerde NIVRA-enquête.

De online enquête 'Accountancy in 2020' werd gehouden als vervolg op een seminar in juni van dit jaar over innovatie in de accountancy. NIVRA-leden kregen vijftien stellingen voorgelegd met diverse mogelijkheden voor de toekomstige inrichting van het beroep.

De resultaten werden gisteren gepresenteerd tijdens het NIVRA-seminar 'De toekomst van de accountantspraktijk'. De antwoorden van de in totaal 642 leden die de enquête invulden geven een gemengd beeld.

Opvallend is dat 68 procent van de respondenten het zeer waarschijnlijk acht dat, na het toekennen van een fatale claim aan één van de grote accountantskantoren in de Verenigde Staten, toezichthouder PCAOB besluit om het kantoor onder curatele te stellen en terug te brengen tot een audit-only organisatie.

Daarentegen acht slechts 26 procent het zeer waarschijnlijk dat Europese en Amerikaanse autoriteiten over een aantal jaren internationale accountantsorganisaties zullen opsplitsen om concurrentie in de markt af te dwingen.

Angst voor concurrentie voor andere marktpartijen kan de RA's niet worden verweten. Dat accountantskantoren door de afschaffing van de wettelijke controle hun markdominantie in het verschaffen van zekerheid zullen verliezen, omdat andere deskundigen zich op deze markt storten, acht 78 procent een onwaarschijnlijk scenario.

Ook verwachten zij niet dat de opkomst van XBRL en het als gevolg daarvan opdrogen van de vraag naar samenstelopdrachten ervoor zal zorgen dat het aantal kleine kantoren drastisch zal afnemen door een concurrentieslag met organisatieadviesbureaus.

Het verplaatsen van accountantswerkzaamheden naar landen als China is in de ogen van de ondervraagden eveneens minder waarschijnlijk.

Andere opvallende resultaten: de accountant zal zich weer meer gaan bezighouden met het adviseren en oordelen over bedrijfseconomische vraagstukken, 'in plaats van afvinken van controlestaten'.

Tachtig procent van de RA's denkt dat ondernemingen in de toekomst frequent digitaal gaan rapporteren naar financiële markten in termen van risicoprofiel en duurzaam rendement. Assurance daarover zal in dat scenario plaatsvinden door middel van een ratingsysteem gebaseerd op quality assurance-certificaten, die door het jaar heen worden behaald. De interne audit zal hierbij een grote rol spelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.