Nieuws

Jules Muis in televisieprogramma Buitenhof

Jules Muis, oud-controller van de Wereldbank, voormalig chief internal auditor van de Europese Commissie en auteur van een weblog op deze site, sprak vandaag in het televisieprogramma Buitenhof over de oorzaken van de kredietcrisis en de te nemen stappen. Hij pleitte voor onafhankelijk onderzoek: "Dit is geen issue van complexiteit, dit is eenvoud moeilijk gemaakt."

In Buitenhof, het discussieprogramma van de publieke omroep, betitelde Muis de houding van Nederlandse bankiers afgelopen woensdag in de hoorzitting in de Tweede Kamer, als "ontwijkend gedrag". De bankiers zeiden zelf slachtoffer te zijn van de kredietcrisis en deze niet hebben veroorzaakt.

Het feit dat noch de bankiers, noch de ‘poortwachters' van het financiële wereld (inclusief accountants) de naderende ‘ijsberg' in de vorm van de financiële productenluchtbel hebben zien naderen, verdient een degelijk antwoord, betoogde Muis. "Men heeft iets uit te leggen."

Hij bepleit onafhankelijk onderzoek door een staatscommissie die "met gezond verstand" de zaak goed gaat bekijken. "Dit is geen issue van complexiteit, dit is eenvoud moeilijk gemaakt", benadrukte Muis. "Dat moeten we omdraaien".

Hij herhaalde dat de kern van de zaak immers is geweest dat niemand van de betrokkenen - van ‘makers' van financiële derivaten tot toezichthouders - goed begreep hoe die producten in elkaar zaten en waar welke risico's zaten.

Het eerder deze week aangekondigde (zelf)onderzoek door de Nederlandse Vereniging van Banken kan volgens Muis dan ook zeker niet "einde verhaal" zijn. Hij memoreerde in dat verband dat de voorzitter van de betreffende NVB-adviescommissie, oud-ING-cfo Cees Maas, nog in september beweerde dat het systeem ‘schokbestendig' is.

Ook herhaalde Muis zijn eerdere pleidooi om toezichthouders internationaal te verplichten tot een uitspraak over mogelijke systeemrisico's. Deze zou in het ideale geval moeten luiden: "Wij zien geen zwakheden die het ordelijk functioneren van de markten in gevaar kunnen brengen."

Volgens Muis zou zo'n verplichting in de praktijk onvermijdelijk leiden tot toelichting en uitleg, en aldus een effectief middel zijn om zwakke plekken in het systeem bloot te leggen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.