Nieuws

NIVRA: 'Accountants waarschuwen al langer voor risico's'

NIVRA-voorzitter Jan Helderman reageert in het Financieele Dagblad op de vragen die worden gesteld over het feit dat banken, ondanks de enorme risico's die ze welbewust namen, de zegen kregen van hun accountants.

Directe aanleiding voor de reactie is een eerder gepubliceerd redactioneel commentaar van de krant.

In zijn reactie benadrukt Helderman dat de jaarrekening een getrouw beeld moet geven van de situatie zoals die op dat moment geldt. "Die situatie kan zich uiteraard wijzigen en dat is in veel gevallen op dramatische wijze gebeurd. (...) Moet je de accountant in zo'n situatie aanrekenen dat hij jaarcijfers over een voorafgaande periode heeft goedgekeurd?"

De accountant wordt in het kader van de jaarrekeningcontrole ook geacht een risicoanalyse te maken en het management en toezichthoudende organen daarover te informeren. "Het is aan het management om daar vervolgens iets mee te doen", aldus Helderman.

Accountants hebben volgens hem herhaaldelijk op de risico's gewezen. "Ook vanuit de beroepsorganisatie is in de afgelopen jaren bij herhaling aandacht gevraagd voor de beheersing van risico's door ondernemingen."

Een veel fundamenteler vraag is volgens de NIVRA-voorzitter "of de complexiteit van veel financiële producten en de daaraan verbonden risico's überhaupt nog in toegankelijke rapportages en verklaringen zijn te vangen. Deze vraag vergt echter een debat met alle betrokken partijen: financiële instellingen, toezichthouders, controleurs en overheid."

Helderman voorziet dat "het accent van de accountantsfunctie in de komende jaren meer en meer richting het signaleren van risico's zal verschuiven".

Daarnaast wijst hij op het door het NIVRA ontwikkelde initiatief om de collectieve kennis van het beroep te mobiliseren, teneinde via systematische monitoring vroegtijdig risico's in maatschappelijke sectoren te kunnen signaleren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.