Nieuws

Oud-KPMG-partner vrijgesproken van tax shelter fraude

"We've had three years of horrible injustice against Mr. Greenberg", zei de advocaat van de voormalige KPMG-partner David Greenberg nadat zijn cliënt was vrijgesproken van betrokkenheid bij de tax shelter-fraude. Twee voormalige beleggingsadviseurs van KPMG en een oud-advocaat werden wel veroordeeld.

In het federale gerechtshof van Manhattan sprak de jury Greenberg vrij van alle aanklachten. Na een week beraadslagen vond de jury de voormalige adviseurs Robert Pfaff en John Larson op twaalf punten wel schuldig. Geen van de vier verdachten in deze procedure is schuldig bevonden aan het oplichten van de belastingdienst.

Rechter Lewis A. Kaplan zal op 20 maart de hoogte van de straffen vaststellen.

Greenberg werd er onder meer van beschuldigd de belastingontduikingsfaciliteit SOS te hebben verkocht aan cliënten. De openbare aanklager had een accountant uit Californië opgeroepen om de opzet achter deze fraude aan te tonen.

In het kruisverhoor slaagde de advocaat van Greenberg erin deze belastende getuige neer te zetten als een leugenaar. Als gevolg daarvan sprak de jury Greenberg vrij.

In 2006 verklaarde Kaplan de strafeis van het Openbaar Ministerie tegen dertien belastingadviseurs van KPMG niet ontvankelijk. De belastingdienst had hun grondrecht op rechtshulp geschonden door KPMG onder druk te zetten om hun advocaat-kosten niet te betalen. In augustus dit jaar werd deze uitspraak bevestigd.

In totaal zijn negentien verdachten vervolgd voor tax shelter-fraude. Drie van hen zijn nu veroordeeld. Eerder pleitten twee verdachten schuldig. Dertien gingen er vrijuit door vals spel van het Openbaar Ministerie. En slechts één verdachte werd vrijgesproken: Greenberg.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.