Nieuws

Toezichthouders VS onder vuur over Madoff

Amerikaanse toezichthouders hebben Bernard Madoffs organisatie nog nooit geïnspecteerd sinds het bedrijf twee jaar geleden onder toezicht van de Securities and Exchange Commission (SEC) stond. Er rijzen vragen over de effectiviteit van het toezicht.

Het persbureau Bloomberg meldt dat op gezag van anonieme bronnen die dichtbij Madoff zouden staan. De SEC heeft als beleid om organisaties die onder haar toezicht staan iedere vijf jaar aan een controle te onderwerpen, aldus ingewijden. Bij nieuwe organisaties die onder het toezicht van de SEC vallen, zou dat binnen drie jaar gebeuren.

In een reactie verklaarde de SEC dat zij twee enquêtes hebben begeleid naar Madoffs activiteiten in 2005 en 2007. In 2005 blijkt Madoffs organisatie drie keer te zijn afgeweken van de verplichting de beste prijs te bewerkstelligen voor de klant. In 2007 werd er niks ongeoorloofds gevonden.

Toch zijn er zijn vragen gerezen over het gemak waarmee Madoff zijn gang kon gaan en over de effectiviteit van het toezicht van de SEC. "Als de SEC Madoff niet heeft geïnspecteerd, heeft men daar een heleboel uit te leggen", aldus James Cox, een in beleggingsrecht gespecialiseerde hoogleraar aan de Duke University.

"Van een fraude van deze omvang hoop je dat die door inspectie wordt opgespoord", aldus Mercer Bullard, hoogleraar rechtswetenschappen van de Mississippi University en een voormalige SEC-autoriteit."Het is moeilijk voor te stellen dat een fraude van deze omvang niet gepaard gaat met significante en ingrijpende compliance-problemen."

Inmiddels zouden federale onderzoekers in de VS bewijzen hebben gevonden dat Madoff naast zijn officiële organisatie ongeregistreerde financiële activiteiten ontplooide.

De beschuldigende vinger gaat ook uit naar de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), een toezichthouder voor effectenhandelaren. "Het speelde zich allemaal af onder de neus van de FINRA", aldus Bill Singer, een advocaat die beleggers bijstaat. Terwijl die jaar jaarlijkse onderzoek deed, zijn er dingen gemist of buiten beschouwing gelaten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.