Nieuws

Belastingdocumenten Al Capone te bekijken

Uiteindelijk wist men 's werelds beroemdste gangster slechts te pakken voor belastingfraude: Public Enemy number 1, de schrik van de Amerikaanse jaren twintig, Alphonse ('Al') Capone. Bijna tachtig jaar na dato zet de Internal Revenue Service de onderzoeksdocumenten op haar website.

In 1931 beëindigde de Internal Revenue Service's Intelligence Unit het onderzoek dat leidde tot de veroordeling van Capone tot elf jaar gevangenisstraf. Wegens goed gedrag kwam hij al na zeseneenhalf jaar vrij. Hij stierf in 1947.

De documenten zijn vrijgegeven na een recent beroep op Freedom of Information Act, waarbij werd gevraagd om een kopie van het rapport van toenmalig Special Agent Frank Wilson.

Een en ander is afgewogen tegen de vereiste vertrouwelijkheid, maar uiteindelijk is besloten om de documenten voor het publiek vrij te geven, "principally because Capone never filed a tax return". Ook het historisch belang en de interesse van het publiek speelden mee.

Het verzoek om vrijgave kwam van auteur Jonathan Eig, die bezig is met een boek over de zaak. In de Chicago Sun-Times vertelt hij dat de IRS-onderzoekers konden bewijzen dat Capone geld had, maar niet waar dat vandaan kwam.

De agenten vonden destijds onder meer een boekhouder die daarover kon getuigen. Volgens Eig Agents gebruikten ze "a lot of muscle to get this guy to testify". De boekhouder werd op zeker moment naar Zuid-Amerika gestuurd om te voorkomen dat hij werd vermoord.

Het onderzoek was geen bureauwerk, zo wordt duidelijk. "The evidence shows the IRS agents really did get out of the office and track down this accountant and really put the screws to him to get him to testify", aldus Eig.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.