Nieuws

Fred Teeven: 'Naming en shaming voor veroordeelde accountants'

Accountants die via tuchtrechtspraak van hun eigen beroepsgroep veroordeeld zijn, moeten met naam en toenaam bekend worden gemaakt. Dat stelt Fred Teeven (VVD), lid van de Tweede Kamer. Hun namen zouden gepubliceerd moeten worden op de door het ministerie van Justitie op te zetten website Tuchtrecht.nl.

Gisteren stelde Teeven vragen in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Albayrak van Justitie over het vrijgeven van namen van vrije beroepsbeoefenaren die via tuchtrecht zijn veroordeeld, ofwel ‘naming en shaming'.

De staatssecretaris is echter geen voorstander van het vrijgeven van de volledige namen.

"Net als de meeste partijen vind ik dat de overheid geen rol moet spelen bij de tuchtrechtspraak voor vrije beroepsbeoefenaren", licht Teeven desgevraagd toe. "Maar wel aan de orde is of dat goed gebeurt. Wij vinden dat voor cliënten volstrekt duidelijk moet zijn wie de zwarte schapen zijn in een beroepsgroep."

"Naar mijn mening wordt dat te veel met de mantel der liefde toegedekt, ook bij accountants. Daar kan het ook nog wel een tandje scherper. Beroepsbeoefenaren hebben daar vast een andere mening over, maar ik heb de correspondentie van gedupeerde klanten. Soms is dat gezeur, maar er zitten ook heel realistische klachten tussen."

"Vandaar mijn oproep aan de staatssecretaris voor naming en shaming bij de vrije beroepsbeoefenaren. De namen van beroepsbeoefenaren die zijn veroordeeld, horen voluit te worden gepubliceerd, en niet alleen met de initialen. Niet in de krant, want dan leest geen hond het, maar op Tuchtrecht.nl."

"Het vrijgeven van die namen is geen taak voor de overheid, dat moeten de beroepsorganisaties zelf doen. Maar als dat  niet gebeurt, dan moet de overheid ingrijpen. Het vrijgeven van namen is niet aan de rechter, want het gaat hier niet om strafrecht maar om tuchtrecht. Dan is maximale openheid belangrijk, zeker als de schuld van de persoon in kwestie onherroepelijk vaststaat."

"Waarbij ik wel vind dat er verschil moet worden gemaakt tussen lichte klachten, zoals over declaraties, of de zwaardere, zoals belangenverstrengeling."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.