Nieuws

'KPMG hielp hypotheekbank VS bij fraude'

Volgens onafhankelijk onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft KPMG in de VS een oogje dichtgedaan bij fraude door New Century Financial, ooit de grootste hypotheekverstrekker van het land.

New Century Financial ging vorig jaar als een van de eerste financiële instellingen over de kop door de hypotheekcrisis. Volgens het ministerie van Justitie wist KPMG van de fraude, maar liet zij New Century Financial begaan.
Ondergeschikten van KPMG zouden de fraude hebben opgemerkt. Maar hun superieuren zouden de zaak onder de pet hebben gehouden ten faveure van de omzet bij deze grote klant. Amerikaanse media melden zelfs dat KPMG frauduleuze praktijken zou hebben geïntroduceerd.
Michael Missal, de opsteller van het rapport, noemde de ondergang van New Century het begin van de hypotheekcrisis.
KPMG zelf ontkent de beschuldigingen. "Een herziening van de feiten zal dat bevestigen", aldus een verklaring van KPMG in de VS.
KPMG kan claims tegemoet zien, voorspellen Amerikaanse media. Die signaleerden ook de opvallende rol van accountants bij de hypotheekcrisis.
Het is de tweede keer in een week dat KPMG negatief in het nieuws komt in verband met boekhoudschandalen.
Gisteren maakte Xerox bekend dat beleggers voor 670 miljoen dollar compenseert voor gerommel in de boeken, een zaak die dateert uit 2000. KPMG betaalt in deze zaak 80 miljoen dollar. Overigens is de schikking getroffen zonder schuldverklaring van de betrokkenen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.