Nieuws

Bankencriticaster Willem Buiter hoofdeconoom Citigroup

Willem Buiter, hoogleraar aan de London School of Economics, wordt hoofdeconoom van de Citigroup. Buiter geldt als een uitgesproken criticaster van het bankwezen die in het verleden uithaalde naar Citigroup.

De geboren Nederlander gaat de bank adviseren over wereldwijde economische problemen. In financiële kringen is verrast gereageerd op zijn aanstelling. Meermalen heeft hij zich scherp uitgelaten over de financiële wereld in het algemeen en over banken in het bijzonder. 

"Alle multinationale banken zijn technisch failliet", zo zei hij in april in een interview in Belgische zakenkrant De Tijd. Hij hekelde voorts de nauwe banden tussen de FED in de VS en de financiële sector. 

In zijn blog op de website van de Financial Times noemde hij Citigroup "a conglomeration of worst-practice from across the financial spectrum". Toen een voormalige topman van Citigroup werd gevraagd om de toekomst van Engelands financiën te onderzoeken, nam hij evenmin een blad voor de mond: "The most ridiculous appointment since Caligula appointed his favorite horse a consul"

Buiter, die ook de Britse en Amerikaanse nationaliteit bezit, heeft een bancaire achtergrond. Tussen 1997 en 2000 was hij bestuurder van de Bank of England. Daarna werd hij hoofdeconoom van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, waarna hij adviseur werd van Goldman Sachs. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.