Nieuws

Nancy Kamp-Roelands in bestuur project Britse kroonprins

Sinds september 2008 maakt Nancy Kamp-Roelands, registeraccountant en director CSR Knowledge Center bij Ernst & Young, deel uit van de executive board van het project Accounting for Sustainability van de Britse kroonprins Charles. In dagblad BN/De Stem vertelt zij hoe het contact tot stand kwam.

Prins Charles is al jaren een warm pleitbezorger van maatschappelijk verantwoord ondernemen en brengt dit ook zelf in praktijk op zijn eigen landbouwgebieden. De prins heeft een eigen biologische voedingswarenlijn, Duchy Originals, waarmee hij sinds 1999 winst maakt. 

In 2004 startte de prins met het project Accounting for Sustainability om te onderzoeken hoe publieke en private organisaties verantwoording kunnen afleggen over de sociale en milieugevolgen van hun activiteiten, en hoe zij de risico's en kansen van duurzaam ondernemen beter kunnen inbedden in hun strategie. 

Vanwege haar expertise op het gebied van maatschappelijke verslaggeving klopte de prins aan bij Nancy Kamp-Roelands. Aanvankelijk twijfelde zij wegens haar volle agenda of ze op de uitnodiging in zou gaan. Maar een brief van Sir Michael Peat, persoonlijk adviseur van Charles, trok haar over de streep. "Mijn kennis en ervaring zouden in de executive board nodig zijn om het project verder te tillen. Toen dacht ik: ik moet het maar doen. Dit is toch wel heel erg leuk." 

Kamp-Roelands is een autoriteit op het gebied van maatschappelijke verslaggeving. Naast haar werk bij Ernst & Young is zij verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is zij voorzitter van de Sustainability Working Party van de Europese beroepsorganisatie van accountants FEE. In 2002 promoveerde zij aan de Universiteit van Tilburg met het proefschrift 'Towards a framework for auditing environmental reports'. 

De eerste ontmoeting met Prins Charles vond plaats tijdens een bijeenkomst op het werkpaleis van de prins, St. James Palace in London. Een bediende zei dat Charles haar wilde spreken. "Hij wilde weten wat het beste zou zijn om het bedrijfsleven en de accountants te overtuigen van de noodzaak van duurzaam ondernemen en van het belang van de juiste informatie om goede milieubelissingen te nemen. Hij dacht zelf aan een promotiefilm."
"Er was geen stijf protocol. Ik schoof gewoon aan in een kleine kring rond de prins. Dat vond ik toch wel heel bijzonder en ben blij dat ik uiteindelijk 'ja' gezegd heb tegen de uitnodiging om deel te nemen aan het het project." 

De kroonprins wil nu het door de projectgroep ontwikkelde Connected Reporting Framework internationaal onder de aandacht brengen en verder ontwikkelen op basis van de reacties op het framework. Kamp-Roelands: "Het project Accounting for Sustainability was aanvankelijk op Groot-Brittannië gericht. De prins wil nu dat de richtlijnen internationaal onder de aandacht worden gebracht. Daarom ben ik gevraagd." 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.