Nieuws

Plasterk 'overrulet' RJ

Minister Plasterk van Onderwijs komt binnenkort met een regeling die scholen in het basis en voortgezet onderwijs toestaat de voorziening voor de zogenaamde BAPO-regeling niet op de balans te zetten. Dit gaat in tegen RJ-richtlijn 660, Onderwijsinstellingen en RJ-richtlijn 271, Personeelsbeloningen.

De regeling Bevordering Arbeids-Participatie Ouderen, kortweg BAPO, maakt het mogelijk dat oudere leerkrachten korter werken. 

De minister komt met deze maatregel omdat volgens hem de regeling en de te treffen voorziening een te grote aanslag pleegt op het eigen vermogen van de scholen. Dit heeft een ongewenst (maatschappelijk) effect als daarbij geen rekening mag worden gehouden met toekomstige (BAPO-)ontvangsten binnen de lumpsumbekostiging. Men begrijpt niet waarom die toekomstige ontvangsten niet in mindering op de voorziening kunnen worden gebracht. Ook het effect op het resultaat geeft onduidelijkheden. 

Bepaalde scholen zijn blij met de ingreep van Plasterk. Accountants niet. Deloitte-partner Frank van Kuijck hekelt in het NRC van 18 maart de bemoeienis van de minister met de verslaggeving van scholen. Hij noemt het in eerste instantie ‘een goede stap' dat het ministerie van Onderwijs zich conformeerde aan de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving, maar na klachten vanuit het onderwijs wordt nu al weer aan die afspraak geknaagd. 

"Als je aan de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving meedoet, moet je je daaraan conformeren. Die BAPO-verplichtingen horen op de balans. Nu komt het het ministerie niet goed uit, maar die verplichtingen bestáán," aldus Van Kuijck. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.