Nieuws

PwC en Noord-Holland botsen over onderzoek Icesave

Het onderzoek van de provincie Noord-Holland naar de verdwenen miljoenen bij Icesave, heeft tot verwarring geleid. Voorzitter Joke Geldof van de provinciale onderzoekscommissie maakte bekend dat de provinciale accountant PricewaterhouseCoopers niet wil meewerken. PwC ontkent het gebrek aan medewerking.

Het verhoor van accountant R. Goldstein van PwC stond aan het einde van donderdagmiddag gepland. Na herhaaldelijk contact tussen beide partijen, maakte Geldof bekend dat Goldstein niet wilde meewerken aan het onderzoek. 

De provincie laat haar teleurstelling duidelijk merken. "Het onderzoek betreft immers publieke middelen, gemeenschapsgeld en de accountant vervult met zijn controle een maatschappelijke rol. Een accountant is tegenwoordig bereid vragen te beantwoorden in een openbare vergadering van aandeelhouders. Hij zou naar de mening van de commissie zeker bereid moeten zijn om aan een onderzoek van de Provinciale Staten mee te werken." 

PwC heeft verbaasd gereageerd op de uitlatingen van Noord-Holland. Het accountantskantoor werkt wel degelijk mee aan het onderzoek, maar niet door te verschijnen voor een officieel verhoor. "PwC heeft tijdig onderbouwd aangegeven waarom de uitnodiging van de commissie voor een openbare zitting niet kon worden aanvaard", aldus een verklaring. "Daarnaast heeft PwC op vrijwillige basis alle vragen van de commissie uitvoerig beantwoord." 

"Het staat ons niet vrij op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties en de Verordening gedragscode. Deze verplichten ons tot geheimhouding over onder andere zaken die personen betreffen en daarom kunnen we niet meewerken aan een publieke hoorzitting." 

De provincie heeft geen wettelijke rechten om getuigen te sommeren voor een onderzoekscommissie te verschijnen. Dit in tegenstelling tot een parlementaire onderzoekscommissie van de Tweede Kamer. 

De provincie Noord-Holland is van plan om het NIVRA te vragen om een gedragslijn te ontwikkelen die accountants verplicht om te verschijnen voor onderzoekscommissies van Provinciale Staten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.