Nieuws

Van Lanschot-bankier trekt lessen uit crisis

Van Lanschot doorstaat de crisis tot op heden goed. De bank belegde niet in subprime-hypotheken en andere risicovolle producten. Toch steekt bestuursvoorzitter Floris Deckers in het NRC de hand in eigen boezem. "Alleen al uit mijn huidige positie als voorzitter van een middelgrote bank volgt een grotere verantwoordelijkheid dan voor die instelling alleen."

Deckers: "Als mij dan als bankier gevraagd wordt of ik me schuldig voel, zou ik kunnen antwoorden dat ik als bestuurder van Van Lanschot geen aanleiding zie tot schuldigheid, en dus tot verontschuldigingen." 

Toch vraagt Deckers zich af of hij niet eerder aan de bel had moeten trekken, omdat hij wel weet had van de gangbare praktijken in het bankwezen, zoals exorbitante bonussen, triple A-ratings voor 64.000 effecten "en dat er maar een handvol niet-staatsbedrijven met zo'n rating zijn" en lage kredietmarges. 

"Kortom, ik heb genoeg aanleiding gehad om nadrukkelijk te wijzen op symptomen waar ik me ongemakkelijk bij voelde. Overigens had Van Lanschot het daarmee niet nog beter gedaan dan nu het geval is. Dat wij complexiteit die we niet begrepen, vermeden hebben, moge een voortreffelijke beslissing zijn geweest. Maar dat ik het ongemakkelijke gevoel, dat ik daarbij had, niet breder uitgemeten heb, verwijt ik mijzelf wel en vind ik ook verwijtbaar." 

"Dat anderen het ook niet gedaan hebben, of wellicht anders zagen, ontslaat mij niet van mijn verantwoordelijkheid. Voor het niet nemen van die verantwoordelijkheid past tenminste bescheidenheid. Maar in de huidige recessie, bij de omvang van de problemen in de bancaire sector, en van iemand die ook de rest van zijn werkzame leven met recht een fatsoenlijke bankier wil zijn, passen verontschuldigingen. Die bied ik hierbij aan." 

Deckers trekt in zijn artikel een zestal lessen op individueel bankniveau "waarvan ik met enige stelligheid durf te beweren dat ze valide zullen blijken". 

Lees 'Excuses van een fatsoenlijk bankier' (NRC)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.