Nieuws

'Banken worden bekeken, maar ook accountants bijvoorbeeld'

De parlementaire commissie die onderzoek zal doen naar de kredietcrisis, kijkt niet alleen naar banken maar ook naar andere partijen die een rol speelden, zoals accountants. Dat zegt commissievoorzitter Jan de Wit (SP) vandaag in de Volkskrant.

Op de vraag van de Volkskrant hoe groot het gevaar is dat een 'een heksenjacht op bankiers' zal ontstaan, antwoordt De Wit: "Het bankwezen is een van de belangrijke elementen, bijvoorbeeld hoe banken producten sleten waarvan ze zelf niet wisten hoe ze in elkaar zaten. Banken worden goed bekeken, maar er zijn er meer die een rol speelden. Accountants bijvoorbeeld." 

Sommigen vragen zich overigens af wat een parlementair onderzoek naar de oorzaken van de crisis nog moet opleveren. Ook in het interview komt dat aan de orde ("Er zijn al bibliotheken vol geschreven over de crisis"). 

De reactie van De Wit daarop: "We zullen zeker bestaand materiaal gebruiken, we moeten niet het wiel opnieuw uitvinden. De vraag is hoe het in Nederland is gegaan, en dan kijken we ook heel specifiek naar ABN Amro en Fortis. Ook wordt gekeken naar het beleid dat dit kabinet voerde om de crisis te bestrijden. Het gaat mij erom deugdelijke maatregelen te treffen. Daarin kan ik natuurlijk geen garantie bieden in welke richting. Of hoe fundamenteel of afdoende ze zullen zijn." 

Uit het vraaggesprek blijkt overigens dat het Tweede-Kamerlid, in het dagelijks leven justitiewoordvoerder van zijn partij, relatief 'fris' aan zijn taak begint. "Ik moet me nog flink inlezen. Natuurlijk heb ik wel alle debatten over de kredietcrisis gevolgd. We hebben het er veel over in de fractie. Ik ga me nu echt in de crisis verdiepen, de fractie heeft me vrijgesteld." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.