Nieuws

Hans Hoogervorst: 'Stop politieke druk op verslaggevingsregels'

De neiging vanuit de politiek om druk uit te oefenen op de standard setters voor verslaggevingsregels is gevaarlijk. Dat betoogt AFM-directeur Hans Hoogervorst in een brief in de Britse zakenkrant Financial Times.

Hoogervorst heeft in de brief een open oog voor de mogelijke problemen met fair value accounting, maar stelt dat "overall, it does not seem likely that bank assets are being hugely undervalued" en waarschuwt voor te veel politieke pressie op de standard setters. 

"One important lesson from the crisis is that regulators and standard setters, subject to appropriate due process, should become more, instead of less, independent. If accounting standard setting comes to be perceived as a political process, confidence in the markets will be further undermined. That is the last thing we should want.

Standard setters als de International Accounting Standards Board (IASB) en de Amerikaanse Financial Accounting Standards Board (FASB) staan sinds het uitbreken van de kredietcrisis onder grote druk om met name de regels voor fair value accounting van financiële instrumenten op te rekken. 

De FASB besloot gisteren tot een versoepeling van de regels die met name in de bancaire wereld goed is ontvangen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.