Nieuws

Jan Helderman: 'Diverse initiatieven genomen om risico’s tijdig te signaleren'

Het NIVRA heeft al diverse initiatieven genomen om in de toekomst risico's in bepaalde sectoren tijdig te kunnen signaleren. Dat zegt NIVRA-voorzitter Jan Helderman in reactie op de kritiek van AFM-voorzitter Hans Hoogervorst op de rol van accountant in de aanloop naar de kredietcrisis. Daarnaast benadrukt Helderman het cruciale belang van goed samenspel met de toezichthouders.

Helderman deed zijn uitspraken vandaag in een uitzending van BNR Nieuwsradio. Aanleiding was de kritiek van AFM-voorzitter Hans Hoogervorst op accountants ten aanzien van de kredietcrisis. Hij stelde gisteren onder meer dat accountants misschien meer zouden hebben gezien "als ze zich meer op het totale beeld hadden geconcentreerd en minder op de technische details". 

"Wij vragen ons natuurlijk ook af welke lessen wij uit de crisis moeten leren", reageert Helderman in het interview met BNR. "Maar het is wel belangrijk onderscheid te maken. De individuele accountant die een bank controleert kan niet het geheel overzien van alle risico's in het hele financieel systeem zoals we die in het najaar op ons af hebben zien komen." 

Iets anders is volgens de NIVRA-voorzitter dat accountants als beroep - "en niet alleen accountants" - meer op dat totale beeld zouden kunnen letten. "Dan heb je het dus over het accountantsberoep als collectief." 

"We zijn zeker bezig te kijken hoe we in die zin meer toegevoegde waarde kunnen leveren. We hebben op dat punt ook al de nodige initiatieven genomen. Zo zijn we vorig jaar gestart met het project ‘Kennis delen'. Dit vanuit het idee dat onze leden op vele plaatsen in bedrijfsleven actief zijn - niet alleen de financiële sector - en op basis van hun kennis en ervaring als groep een bijdrage zouden kunnen leveren aan het signaleren van risico's die zich in bedrijfstakken kunnen voordoen." 

Dan wordt u meer een soort risk managementorganisatie? Helderman: "Nee hoor, dat kan heel goed samengaan met controle. Je kunt geen goede controle uitoefenen als je geen goed zicht hebt op de risico's." 

Hiernaast wijst Helderman op het initiatief om het zogeheten tripartiete overleg tussen accountant, bancaire instelling en DNB meer inhoud te geven. "Dat overleg zou intensiever moeten en meer moeten worden gericht op thema's die binnen de sector als geheel aan de orde zijn." 

"Er moet een goed samenspel zijn met de toezichthouders, zowel DNB als AFM", benadrukt Helderman. "Je hebt allemaal een taak en je moet proberen dat optimaal complementair te laten zijn." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.