Nieuws

KPMG neemt externe en interne audit over bij Rentokil

Door zowel de externe als de interne audits aan KPMG te gunnen, heeft Rentokil Initial een miljoen pond sterling bezuinigd op de kosten van accountantscontrole. Dat komt overeen met ongeveer een derde van de totale uitgaven hiervoor.

KPMG is de nieuwe externe accountant van Rentokil, een bedrijf voor hygiënewerkzaamheden. Het kantoor gaat daarnaast interne auditwerkzaamheden uitvoeren samen met de interne auditafdeling van het bedrijf. Tot voor kort trad PwC op als externe accountant van Rentokil. Veel van de interne audits waren uitbesteed aan Deloitte. 

Het uitbesteden van zowel de interne als de externe audit aan dezelfde accountant, heeft in Engeland tot opgetrokken wenkbrauwen geleid. Sinds de financiële schandalen bij Enron en WorldCom zijn er nieuwe regels voor corporate governance geïntroduceerd die voorzien in een splitsing tussen interne en externe accountantscontrole. 

Deze regels zijn ingevoerd om te voorkomen dat externe accountants een oordeel vellen over de werkzaamheden van de interne accountants die bij dezelfde firma werken. KPMG denkt dat er in deze kwestie geen sprake is van een belangenconflict. 

"Het doen van interne audits is op zich geen belangenconflict", aldus Oliver Tant, hoofd audit van KPMG UK. "Daarvan is alleen sprake als we betrokken raken bij bredere aspecten die daaruit voortvloeien, zoals bestuurlijke betrokkenheid." 

"Bedrijven realiseren zich tegenwoordig heel goed dat zij hun controle goed moeten regelen, maar tegelijkertijd letten ze ook scherp op de kosten." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.