Nieuws

Omzettoename controlepraktijk bij kleinere kantoren van meer dan 20 procent

De SRA-kantoren bestendigen de opgaande omzetlijn van de laatste jaren, zo blijkt uit SRA-benchmarkonderzoek over 2009. De netto-omzet van de deelnemende kantoren laat een gemiddelde stijging van 6 procent zien, veroorzaakt door een stijging van de tarieven en een lichte toename van het aantal productieve uren.

De omzet uit controleopdrachten steeg gemiddeld met 14 procent, de omzet uit administratieve dienstverlening zelfs met 15 procent. Bij zowel 'Advisering accountancy' als 'Fiscale advisering' nam de omzet toe met 8 procent. De omzet uit samenstellings- en beoordelingsopdrachten steeg gemiddeld met 7 procent.

Inzoomend op de controlepraktijk valt op dat de omzettoename bij de kleinere kantoren (1-25 fte's) zelfs 22 procent bedraagt. Opvallend is ook dat de kleinere kantoren relatief gezien nog steeds bijna even veel controlewerk hebben als de grootste kantoren. De verwachting dat de kleinere kantoren na de invoering van de Wta veel controlewerk zouden verliezen aan de grote(re) kantoren, is daarmee nog niet uitgekomen. De omzet uit de administratieve dienstverlening bij de grote kantoren (meer dan 150 fte's) nam met maar liefst 32 procent toe.

Vanwege de gestegen loonkosten en sociale lasten, namen de totale personeelskosten - tevens grootste kostenpost - toe met 8 procent. Daarbij geldt dat hoe groter de organisatie is, hoe hoger de personeelskosten in procenten van de omzet. De kosten voor werving en selectie namen verder af, een logisch gevolg van de ruimere arbeidsmarkt. Daarnaast zijn de kosten voor ict wederom fors gestegen.

Kansen en bedreigingen

Naast de resultaten van 2009 benoemen de deelnemende SRA-kantoren ook de verwachtingen van het lopende boekjaar en de kansen en bedreigingen. Circa 20 procent van de deelnemers verwacht over 2010 een stijging van het resultaat met 5 procent of meer. Als belangrijkste redenen hiervoor worden omzetstijging en efficiëntere werkmethodes genoemd. Bijna 12 procent van de kantoren verwacht een daling van het resultaat, onder meer vanwege economische recessie. De overige deelnemende kantoren (rond de 70 procent) verwachten globaal op hetzelfde resultaat uit te komen.

Evenals voorgaande jaren zien de geënquêteerden beduidend meer kansen dan bedreigingen voor de langere termijn. Veel genoemde kansen zijn uitbreiding van advieswerk en controlepraktijk en verbetering dan wel meer efficiency bij interne processen. Opvallend is dat steeds meer kantoren kansen zien binnen de bedrijfsadvisering en dan met name op het gebied van financieringsvraagstukken, creditrating en bedrijfsdoorlichtingen.

Bedreigingen voor de langere termijn zien de SRA-kantoren in de gevolgen van de economische recessie, toenemende kosten door administratieve lasten en klantenverlies door prijsconcurrentie.

Gids voor de ondernemer

"Een veel gehoord geluid op dit moment bij de kantoren is dat 2010 een moeilijker jaar zal zijn", zegt SRA-voorzitter Paul Dinkgreve in een reactie op de resultaten. "Wat opvalt is dat de adviesomzet accountancy en fiscaal beide met 8 procent stijgt. Die stijging moet zich de komende jaren voortzetten. We kijken daarom met belangstelling uit naar de cijfers over 2010."

"Overigens ziet het SRA-bestuur net zoals de SRA-kantoren vanwege maatschappelijke en technologische ontwikkelingen nog steeds meer kansen dan bedreigingen. Visie op de langere termijn is daarbij wel van groot belang, ook om groei-impulsen te blijven creëren. Dat betekent dat kantoren genoodzaakt zijn om hun organisatie nog efficiënter en effectiever in te richten, adviesproducten te omarmen en te implementeren, om personeel te trainen en bij te scholen zodat zij hun positie als vertrouwenspersoon en gids voor de ondernemer nog verder kunnen uitbouwen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.