Nieuws

Paul Koster: 'Laat centraal orgaan de controlerend accountant inhuren'

De huidige accountantssector moet drastisch "worden opgeschud". Dat vindt Paul Koster, chief executive van de Dubai Financial Services Authority (DFSA) en oud-bestuurder van de AFM. Volgens Koster moeten we toe naar een systeem waarbij een "centrale trust, gefinancierd door ondernemingen, onafhankelijk de controlerend accountant inhuurt".

Paul Koster, tot april 2008 bestuurslid van de Autorititeit Financiële Markten, deed zijn uitspraken vorige week tijdens breakfast briefing met topaccountants uit de regio. Daarin herhaalde hij dat auditkwaliteit tot zijn topprioriteiten behoort.

Koster is er van overtuigd dat het "hele systeem moet worden opgeschud" en pleit voor een systeem waarbij "ondernemingen niet langer direct hun accountants betalen om hun financiële verslaggeving te controleren". Een maatregel die hij voorstelt is "het creëren van een centrale trust die geld verzamelt van ondernemingen en daarvan vervolgens onafhankelijk controlerend accountants inhuurt".

Volgens Koster is dat momenteel echt een "belangrijk strijdpunt".

Tijdens een toespraak in januari 2009 gaf Koster al aan dat met elk groot incident - van Madoff's piramidespel tot het Indiase boekhoudschandaal rond Satyam Computer Services - "de noodzaak voor hervorming toeneemt". Inmiddels is de affaire rond het failliete Lehman Brothers daar bij gekomen.

Volgens hem bevindt de 'audit industry' zich op een beslissend kruispunt. Hij pleit voor een ongeclausuleerde dialoog over de toekomst van de beoordeling van financiële verslaggeving.

De DFSA houdt toezicht op accountants van bedrijven met een beursnotering aan de NASDAQ Dubai, maar wil die rol uitbreiden tot alle bedrijven in het Dubai International Financial Centre.

Koster was veel in het Dubaise nieuws dezer dagen, want afgelopen weekend nam de DFSA een aantal verstrekkende maatregelen tegen de juwelenhandel Damas International, na een onderzoek naar ongeoorloofde transacties door leidinggevenden van het bedrijf. Er vielen boetes en een aantal leden van de board of directors kreeg een verbod om de komende tien jaar nog soortgelijke functies in Dubai te bekleden.

Een andere opvallende maatregel betrof de verplichting voor Damas om de externe accountant Ernst & Young binnen dertig dagen te vervangen door een ander kantoor. De DFSA heeft geen details over deze beslissing bekendgemaakt. Ernst & Young laat weten volledig achter zijn controlewerkzaamheden en de financial statements van het bedrijf te staan.

Ernst & Young heeft meer problemen in de regio. Op 13 maart schrapte de Capital Market Authority van Saoedi-Arabië de ‘securities business licence' van Ernst & Young Consulting, na "several violations of the kingdom's capital market law and implementing regulations".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.