Nieuws

NIVRA onderschrijft aanbevelingen commissie De Wit

Het rapport van de commissie De Wit bevat waardevolle aanbevelingen voor alle betrokkenen in de financiële sector. Dat zegt het NIVRA in een reactie. Volgens NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers moet het accountantsberoep "haar verantwoordelijkheid nemen".

In het op 10 mei 2010 verschenen rapport van de commissie De Wit wordt onder andere een aantal concrete voorstellen gedaan die tot doel hebben om de rol van accountant bij financiële instellingen te versterken. Zo stelt de commissie voor dat de beroepsorganisatie samen met de AFM nadere kwaliteitseisen gaat opstellen waaraan een jaarrekening van financiële instellingen moet voldoen, waaronder voorstellen voor de verbetering van de rapportage door accountants.

"Wij delen de opvatting van de commissie dat het accountantsberoep haar verantwoordelijkheid moet nemen. Graag geven wij dan ook gehoor aan de oproep van de commissie om het gesprek met de AFM aan te gaan om te komen tot nadere kwaliteitseisen", aldus NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers.

Dekkers geeft aan verheugd te zijn dat de commissie de initiatieven onderschrijft die het NIVRA heeft genomen naar aanleiding van de kredietcrisis. "Wij zullen daar met kracht een vervolg aan geven."

De commissie doelt daarbij op de volgende initiatieven:

  • Project Kennis Delen leidend tot een publieke management letter per sector; de eerste management letter voor de verzekeringssector zal op 8 juni 2010 met de sector worden besproken en op 23 juni worden gepubliceerd;
  • Een op nieuwe leest geschoeid overleg tussen de externe accountants van financiële ondernemingen en De Nederlandse Bank over de risico's die individuele ondernemingen lopen en de invloed hiervan op de controleaanpak;
  • Gedetailleerd invulling geven aan de rol van de externe en de interne accountant in de code Banken (als bedoeld in aanbeveling 3);

In aanvulling op deze initiatieven zal het NIVRA extra aandacht geven aan een kritische attitude (professionele scepsis) in de (permanente) opleiding van accountants.

Ten slotte organiseert de beroepsorganisatie in juni aanstaande een aparte workshop voor haar leden over de lessen van de commissie De Wit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.