Nieuws

Vertrek accountants naar GT 'aderlating' voor IRS

Alle accountants van het onafhankelijke forensisch onderzoeks- en advieskantoor IRS stappen over naar Grant Thornton. De IRS-partners Peter Schimmel en Mark Hoekstra vertrekken per 1 september 2010 met twee medewerkers om de Nederlandse afdeling van Grant Thornton's Forensic & Investigations Services te vormen. IRS-partner Dick Alblas volgt later.

Met de overstap verliest IRS al zijn accountants. Managing partner Aart Bloemheuvel van IRS: ‘Het is een fikse aderlating, dat is duidelijk. Soms zit het mee en soms zit het tegen. En dit is een tegenvaller.'

Schimmel en Hoekstra gaan bij Grant Thornton een team van forensisch accountants en forensisch IT/e-discovery deskundigen opbouwen. Zij gaan financieel-juridisch feiten-, toedrachts-, fraude-, corruptie- en ander integriteitsgerelateerd onderzoek doen. Schimmel deed het afgelopen jaar bij IRS al drie zaken die binnenkwamen via Grant Thornton. Schimmel: "Dat was een materieel deel van het werk."

Peter Schimmel werkte eerder als forensisch accountant bij KPMG, Arthur Andersen, Ernst & Young en Protiviti. Vorig jaar stapte hij over naar het onafhankelijke forensisch onderzoeks- en advieskantoor IRS. Daar onderzocht hij onder meer het faillissement van The Entertainment Group van Marco Borsato en anderen. Morgen verschijnt het onderzoeksrapport samen met het vijfde verslag van de curator. Het vierde verslag kwam begin deze maand uit.

Peter Schimmel:"Ik praat geregeld met marktpartijen en zij met mij. Ik heb GT al een half jaar geleden benaderd om te kijken of zij van plan waren ook de forensische markt te betreden. Nadat ik IRS een tijdje terug meedeelde dat ik voornemens was weg te gaan, heeft ook Mark Hoekstra zijn vertrouwen in IRS opgezegd. Aart Bloemheuvel vroeg Hoekstra toen dan maar met zijn hele afdeling IT Forensics te gaan en stelde hem voor met mij te gaan praten. En zo geschiedde."

De vertrokken accountants willen graag 'Champions League spelen'. Schimmel: "De raad van commissarissen, de raad van toezicht, een toezichthouder of een advocaat zegt over een klein kantoor: we kennen die vent niet. Bij interessante zaken kiezen zij toch de grote spelers."

Schimmel ziet nieuwe ontwikkelingen op de markt. In de nasleep van de kredietcrisis op de markt is er niet alleen werk dat samenhangt met faillissementen. Er zijn ook steeds meer verzekeraars die het risicogedrag van banken willen laten onderzoeken als deze een claim indienen op basis van een credit default swap.

De gedachte dat zelfstandige bureaus, die los van de grote accountantskantoren opereren, opdrachtgevers juist de gewenste onafhankelijkheid kunnen bieden, relativeert Schimmel enigszins. Hij erkent dat een bureau alsIRS geen belangenverstrengeling riskeert omdat zij niet de boeken van een onderneming controleert of daarvoor advieswerkzaamheden vervult. "Maar onafhankelijkheid is ook dat je het laatste stukje van een onderzoek kunt doen als de opdrachtgever dat niet wil betalen. Een groot kantoor kan dat wel lijden. Als je klein bent laat je het op het laatst maar zitten. Grant Thornton is groot en doet bijna geen controles voor grote ondernemingen. De kans op belangenverstrengeling is dus klein."

Van een overstap naar een big four-kantoor heeft Schimmel afgezien omdat zijn afdeling daar erg in de periferie zou opereren. Bij Grant Thornton vormen de werkzaamheden een veel groter deel van de totale activiteiten.

Bloemheuvel onderschrijft de visie van Schimmel op onafhankelijkheid ten dele. "Voor grote grensoverschrijdende onderzoeken zoeken opdrachtgevers een kantoor met een bekend label en een wereldwijde dekking. Maar op nationaal niveau blijft behoefte bestaan aan een onafhankelijk zelfstandig kantoor. Ik zie duidelijk ontwikkelingen op de nationale markt."

IRS gaat volgens Bloemheuvel geen nieuwe afdeling IT Forensics opzetten, omdat personeel daarvoor moeilijk te krijgen is en de marges op dit werk te klein zijn geworden.

  • Zie ook het interview met Arthur Docters van Leeuwen en Jos Streppel in het aprilnummer 2010 van 'de Accountant'.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.