Nieuws

Kantoren reageren met schrik en verontwaardiging op AFM-rapport

De grote accountantskantoren die onderwerp waren van het woensdag gepubliceerde AFM-onderzoek naar de controles van jaarrekeningen over 2008 hebben daarop met een mengeling van schrik, verontwaardiging en instemming gereageerd. "De zware bewoordingen die gekozen zijn, doen geen recht aan de inspanningen en de integriteit van onze medewerkers", zegt Giljam Aarnink, bestuurder van Ernst & Young.

Peter van Mierlo, voorzitter van PwC Accountants, zegt dat er de afgelopen jaren "keihard" is gewerkt aan kwaliteitsverbetering. "Dan is het behoorlijk storend een rapport te lezen waarin alle vier de kantoren over een kam worden geschoren."

Voor PwC is dat aanleiding bekend te maken dat de AFM bij dat kantoor geen handhavingsmaatregelen heeft getroffen en ook niet zal treffen. "We overwegen proactief het onderzoek met betrekking tot PwC aan een selectie van onze cliënten te sturen."

Maar Van Mierlo zegt wel geschrokken te zijn. "We hebben het hier wel over ons vak." Maar hij neemt het de toezichthouder kwalijk dat de boodschap wel erg makkelijk te interpreteren is alsof er nu veel accountantsverklaringen ten onrechte zijn afgegeven.

Deloitte en Ernst & Young zijn op onderdelen van het onderzoek naar de controles nog in gesprek met de AFM. Deloitte laat in een persbericht weten "over een aantal specifieke bevindingen nog in gesprek te zijn met de AFM".

Aarnink (Ernst & Young): "We zijn nog in discussie, de dialoog is nog niet afgerond. Wat er in het rapport staat, is blijkbaar het standpunt van de toezichthouder." Door de gekozen bewoordingen geeft de AFM echter "een onjuist beeld". Volgens Aarnink "worden sommige punten uitvergroot tot een generiek probleem, zonder dat daarvoor voldoende onderbouwing voorhanden is".

KPMG schrijft in een persbericht dat "het rapport zich beperkt tot een steekproef van enkele tientallen dossiers, waarbij bovendien niet de volledige controle werd betrokken". KPMG zou het daarom betreuren "wanneer de losse observaties van de AFM in de maatschappelijke beeldvorming worden uitvergroot tot generieke oordelen over de kwaliteit van het accountantsberoep."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.