Nieuws

NIVRA reageert scherp op AFM

De suggestie die in het rapport van de AFM gewekt wordt, is dat zestig procent van de accountantsverklaringen in Nederland ten onrechte wordt afgegeven. Dat zegt Ruud Dekkers, voorzitter van het Koninklijk NIVRA, over het woensdag gepubliceerde onderzoeksrapport van de toezichthouder. Vandaar de "ongemeen scherpe reactie" van het NIVRA.

"Gesuggereerd wordt dat er met alle accountants en accountantskantoren iets fundamenteel mis is en er worden handhavingsmaatregelen aangekondigd zonder dat duidelijk wordt wie het betreft", aldus Dekkers. "Dit ondergraaft het vertrouwen in het beroep, terwijl het juist zou moeten gaan om het gericht aanpakken van de probleemgevallen."

Dekkers: "Laat ik vooropstellen dat waar sprake is van tekortkomingen, missers en fouten, er meteen actie moet worden ondernomen, daar moet je keihard ingrijpen. Laat daar geen misverstand over bestaan. Ook wij vinden dat de kwaliteit van het beroep voor alles gaat. Er zijn wat ons betreft geen heilige huisjes en we vegen niets onder de mat. We hebben naar aanleiding van de rapportage over de controles 2007 indringende gesprekken gevoerd met de besturen van de grote kantoren, waarbij zij ons uitgelegd hebben welke maatregelen ter verbetering zijn genomen. Ik benadruk persoonlijk overal waar mogelijk het belang van onze kernwaarden, de rechte rug en professionele scepsis. En we hebben de AFM uitgenodigd op de Accountantsdag om beroepsbeoefenaren te confronteren met hun bevindingen.

Echter, naar wij begrijpen bestaat er voor een belangrijk deel van de in het rapport genoemde casussen nog verschil van inzicht tussen de AFM en de betrokken kantoren. Die discussies, die vaak gaan over uitleg van beroepsregels, zijn nog niet afgerond. Het past een toezichthouder niet om dan op voorhand conclusies te publiceren met dermate verstrekkende gevolgen. Want de publieke opinie oordeelt maar één keer."

Dekkers zegt dat het rapport zijn vrees voedt dat het proces rondom het toezicht zal juridiseren. "Dat is slecht nieuws voor het accountantsberoep en voor de samenleving. Want het leidt tot extra lasten, maar draagt niets bij aan de gewenste kwaliteitsverbetering."

Dekkers beseft dat dit "een voor de beroepsgroep ongemeen scherpe reactie" is. "En we vinden het jammer dat we deze toon moeten aanslaan, maar de oorzaak is de suggestiviteit in de rapportage van de AFM en de agressiviteit waarmee dat naar buiten is gebracht. Dit is de enige manier om een en ander met elkaar in balans te brengen", aldus de NIVRA-voorzitter.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.