Nieuws

Toekomst accountantsopleiding: differentiatie en meer aandacht voor ethiek

De Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) publiceert een toekomstvisie op de (theoretische) accountantsopleiding. Aanleiding voor deze toekomstvisie is de fusie tussen NOvAA en NIVRA en de nieuwe wettelijke regeling van het accountantsberoep.

Met deze toekomstvisie wil CEA het debat over de toekomstige inrichting van het theoretisch deel van de accountantsopleiding stimuleren.

Kern van de toekomstige opzet van de accountantsopleiding is differentiatie. Niet alle accountants moeten opgeleid worden om de functie van externe accountant te kunnen vervullen, zoals ook wordt beoogd met de nieuwe Wet op het accountantsberoep. CEA constateert dat de theoretische opleiding tot externe accountant (AA en RA) en de functie-uitoefening van accountants steeds verder uit elkaar groeien. Als gevolg van de toenemende discrepantie tussen opleiding en functie-uitoefening ontstaat er ook een ongewenste druk op de inhoud en het niveau van de accountantsopleiding. Daarom is het noodzakelijk dat er in de accountantsopleiding wordt gedifferentieerd naar de toekomstige beroepsuitoefening.

Gegeven het belang van de functie-uitoefening van accountants - in het bijzonder in de rol van externe accountant - is ook meer aandacht voor beroepsethische vraagstukken in de opleiding noodzakelijk. Vandaar dat CEA voorstelt om in de eindtermen van de accountantsopleiding (nog) meer en expliciet aandacht aan beroepsethiek te besteden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.