Nieuws

Steven Maijoor voorzitter Europese toezichthouder ESMA

Steven Maijoor is verkozen tot voorzitter van de nieuwe Europese toezichthouder op financiële markten ESMA. Dit heeft de European Securities and Markets Authority (ESMA) vandaag bekend gemaakt.

Onder voorbehoud van bekrachtiging door het Europees Parlement zal Maijoor op korte termijn aantreden als voorzitter. Maijoor is op dit moment als directeur binnen de AFM verantwoordelijk voor onder meer het toezicht op financiële verslaggeving, accountantsorganisaties, de integriteit van financiële markten en een deel van de bedrijfsvoering. Hij heeft deze functie vervuld sinds april 2004. 

De Board of Supervisors van ESMA, waarin de 27 nationale toezichthouders op financiële markten zijn vertegenwoordigd, heeft Maijoor op 11 januari gekozen als voorzitter van de nieuwe organisatie. Vanaf 1 januari 2011 is ESMA de opvolger van het Committee of European Securities Regulators (CESR). 

Maijoor is de eerste voorzitter van de nieuwe organisatie. "Ik ben zeer gemotiveerd om bij het nieuwe ESMA aan de slag te gaan. ESMA zal zich in de komende jaren moeten ontwikkelen tot een state-of-the-art Europees toezichthouder op de financiële markten. Daar draag ik graag aan bij." 

De voorzitters van het bestuur en de raad van toezicht van de AFM reageren verheugd op de benoeming van Maijoor: "Wij zijn er zeer trots op dat een directeur van de AFM op deze prestigieuze positie is benoemd", aldus Hans Hoogervorst en George Möller. 

Maijoor heeft zijn functie bij de AFM met veel voldoening vervuld: "De beslissing om mee te dingen naar deze functie was niet eenvoudig. De AFM is een fantastische organisatie waar ik met heel veel plezier werk." Maijoor heeft de AFM vertegenwoordigd in diverse internationale commissies en is nu voorzitter van IFIAR, de internationale koepel van toezichthouders op accountantsorganisaties. 

Steven Maijoor (1964) was voor hij bij de AFM werkte decaan van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Hij is nu nog als deeltijd hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.