Nieuws

‘AFM heeft eigen rol in het debat’

"Als minister ben ik systeemverantwoordelijk voor de AFM, maar de AFM heeft een eigen rol in het debat." Aldus minister Jan Kees de Jager tijdens de Accountantsdag over het innemen van een eigen standpunt door de AFM over scheiding van controle en advies. Dat standpunt gaat verder dan zijn eigen visie op dit gebied.

De Jager zei dit naar aanleiding van de stellingname van Gerben Everts, directeur accountantstoezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), over een strikte scheiding van controle en commerciële dienstverlening, 21 november in het FD. 

In het openingsdebat 'op de bank' tijdens de Accountantsdag, herhaalde Everts zijn in het FD geuite standpunt. "Wij zijn het op grote delen eens met de initiatiefnota van Ronald Plasterk. Barnier gaat verder en pleit voor een splitsing in controle- en advieskantoren. Zo ver willen wij niet gaan. In onze visie mag je beide doen, maar niet bij dezelfde controleklant." 

Op de vraag van dagvoorzitter Peter van Ingen of een dergelijke eigen stellingname op de weg ligt van een toezichthouder, zei Everts "kleur bekennen" belangrijk te vinden. "De NBA bekent ook kleur. Meegaan in het debat is ook voor een toezichthouder van belang. De AFM heeft deze lijn overigens al jaren. Paul Koster nam in een artikel in 2005 een nog strikter standpunt in over controle en advies." 

PvdA-kamerlid Ronald Plasterk noemde op een vraag van Van Ingen of de AFM-stellingname "binnen de grenzen" past: "Ja dit is binnen de grenzen, al moet je de rollen wel onderscheiden." 

Hoogleraar Bob Hoogenboom sloot zich daarbij aan: "De primaire taak van de AFM is natuurlijk om een prima toezichthouder te zijn. Maar binnen een bepaalde ruimte is het goed dat toezichthouders af en toe dingen agenderen. Het heeft zijn grenzen maar dit valt daar zeker binnen. Politici weten nu eenmaal niet bij alle onderwerpen alles van de hoed en de rand."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.