Nieuws

Cloud computing: 'Minder controles, belangrijker werkzaamheden'

Cloud computing zal drastisch ingrijpen in de werkzaamheden van de accountant. De accountant zal minder te controleren krijgen, maar zijn werkzaamheden zullen wel belangrijker worden. "De accountant van 2025 zal zich veel meer bezighouden met garanties van wat vanuit de cloud wordt aangeboden."

Dat zeggen diverse deskundigen in een artikel in het novembernummer van Accountant. 

Cloud computing, de voorziening die het mogelijk maakt dat netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten op aanvraag aan gebruikers ter beschikking staan, is te beschouwen als een radicale vorm van outsourcing en maakt in toenemende mate deel uit van de bedrijfsvoering. 

Daar zijn behalve voordelen ook risico's aan verbonden. En het zal de positie en functie van de accountant niet ongemoeid laten. 

Hans Verkruijsse, voormalig partner bij Ernst & Young en nu parttime hoogleraar accounting information systems aan de Universiteit van Tilburg, vraagt zich af of er in de toekomst nog wel een plaats is voor de samenstellend accountant. "Als je als mkb'er voor pakweg zeventig euro per maand je administratie in 'de cloud' kan laten doen, wat heeft de accountant dan nog voor toegevoegde waarde? In ieder geval zal het inventariserende handwerk van controles verdwijnen. Ik sluit niet uit dat er één groot cloud-accountantskantoor komt." 

Hans Timmerman, chief technology officer van EMC Nederland en bestuurslid van Stichting EuroCloud Nederland, kan zich daar in vinden. "Over tien jaar is accountancy als handenarbeid verdwenen en vervangen door een geautomatiseerde versie. De accountant van 2025 zal zich veel meer bezighouden met garanties en certificeringen van de producten en diensten die vanuit de cloud worden aangeboden." 

IT-auditor Mike Chung, manager bij KPMG, denkt dat het nog even duurt, het aantal financiële systemen dat naar 'de cloud' is gegaan, is immers nog gering. Maar hij spreekt wel van een 'fundamentele ontwikkeling' voorziet dat de accountant over vijf tot tien jaar niet meer dezelfde functie zal hebben. 

Controles zullen volgens Chung minder zijn gericht op rapporten en meer op certificaten en verklaringen van serviceproviders in 'de cloud'. De accountant zal minder te controleren krijgen, maar zijn werkzaamheden zullen wel belangrijker worden. 

Aan het mkb gaat deze ontwikkeling zeker niet voorbij, benadrukt Gerard van IJzendoorn, medewerker van de afdeling Beroepsontwikkeling en Beleid van de NBA. "Veel mkb'ers zijn met boekhoudpakketten online. Opvallend is dat hun accountant daarbij een meekijkfunctie heeft. Met gevolg dat kwartaalcijfers eerder worden opgeleverd en de accountant zo nodig preventie en advies kan aanbieden. Mede doordat er met standaardpakketten wordt gewerkt, is de kans op fouten minder, de kwaliteit van de rapportages en verslaglegging neemt toe." 

Interessant is volgens Van IJzendoorn ook dat de Belastingdienst met specifieke software aansluiting zoekt op deze ontwikkeling in het mkb. "De software wordt 'slimmer', koppelingen zijn gemakkelijker te maken en mede daardoor verschuiven de werkzaamheden van de accountant voor het midden- en kleinbedrijf. Het gedetailleerde en handmatige gedeelte van het werk verdwijnt beetje bij beetje, de mkb-accountant krijgt meer en meer een visie- en adviesfunctie." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.