Nieuws

China wijst twaalf accountantskantoren aan voor eigen beursfondsen

Chinese beursgenoteerde bedrijven moeten voortaan gebruikmaken van twaalf accountantskantoren die door de overheid zijn goedgekeurd. Daaronder zijn de big four, plus Grant Thornton en BDO. De richtlijn betekent allerminst dat de Chinese controlemarkt nu open ligt voor Westerse accountantskantoren.

De lijst komt nadat China herhaaldelijk is opgeschrikt door een aantal schandalen in beursgenoteerde bedrijven, zo meldt de Financial Times. Begin juni 2011 onthulde Deloitte nog een fraude bij het beursgenoteerde IT-bedrijf Longtop Financial Services. Maar officieel is de lijst met voorgeschreven accountantskantoren een uitvloeisel van strengere standaards voor financiële verslaggeving in 2006 en 2009.

De lijst heeft betrekking op Chinese bedrijven met een notering aan de beurs van Hongkong. Aan Chinese bedrijven met een notering aan een buitenlandse beurs adviseert het Chinese ministerie van Financiën om gereputeerde accountantskantoren te kiezen met internationale ervaring. "This is the necessary choice for our nation's firms as they try to get bigger and strengthen themselves in going abroad, improving the quality of their accounting information and gaining the approval of international capital markets", aldus het ministerie.

De grootste beursgenoteerde Chinese bedrijven maken al gebruik van een van de big four. Maar middelgrote bedrijven werken nog vaak met lokale accountantskantoren met een onbekende reputatie.

Het wemelt in China van de kleine accountantskantoren. Bedrijven die van deze kantoren gebruik maken, hebben het moeilijk om een notering te krijgen aan een buitenlandse beurs, met name die in de VS. De PCAOB, de Amerikaanse toezichthouder op accountantsorganisaties, erkent alleen buitenlandse accountantskantoren die door de organisatie gecontroleerd kunnen worden.

China staat echter niet toe dat lokale accountantskantoren door buitenlandse overheden worden gecontroleerd. Om die reden weigerde de PCAOB vorige week de registratie van het Chinese accountantskantoor Zhonglei. 

China is ervoor beducht dat kennis over het eigen bedrijfsleven in handen valt van buitenlandse mogendheden en ontmoedigt het plaatselijke bedrijfsleven om gebruik te maken van buitenlandse accountantskantoren. Er is opgeroepen om bij het selecteren van een accountantskantoor rekening te houden met China's belangen.

"The only way I can fashion that one is it's directed against the Big Four. What you're saying is that some CPA (certified public accountant) firms are better than others at protecting state secret", aldus Paul Gillis, hoogleraar accounting aan Peking University.

Buitenlandse accountants mogen alleen in China actief zijn als zij samenwerken met lokale partners.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.