Nieuws

Martin van Roekel (BDO): 'Kloof big four verkleinen'

Het doel van BDO is om de kloof met de big four te verkleinen. Zo formuleert Martin van Roekel zijn missie als bestuursvoorzitter van BDO International, de functie die hij per 1 oktober bekleedt.

"Het is niet de bedoeling dat wij ook een van de big four gaan worden. We zijn wereldwijd al de nummer vijf in de accountancy, met kantoren in 125 landen. Wat wij wel willen is een einde maken aan de oligopolie van de big four." 

Van Roekels toekomstvisie is geen trendbreuk met het beleid van Jeremy Newman, de huidige bestuursvoorzitter van BDO International. Van Roekel was medebepaler van de huidige strategie die jaren geleden is ingezet. "In de policy board is destijds een beleidswijziging afgesproken die door mijn voorganger is geïmplementeerd maar die nog niet is afgerond. Ik zie het als een uitdaging om daarmee verder te gaan." 

"Sinds het EU Greenpaper vorig jaar oktober handvatten heeft gegeven voor hervorming van de accountantsmarkt, liggen er goede mogelijkheden. We krijgen naar verwachting meer mogelijkheden om grote bedrijven te bedienen door onder meer uitsluiting van big four only-clausules en door een mogelijk besluit over de joint audit. Ik verwacht dat het mede hierdoor gemakkelijker voor ons zal worden om internationaal aan de bal te komen." 

Dat Van Roekel hier door zijn benoeming invulling aan gaat geven, komt voor hem niet helemaal als een verrassing. "Ik ben ceo Europa en global head of network development van BDO. Daarmee neem ik binnen het global leadership van BDO reeds een bepaalde positie in." De benoemingsprocedure was ook niet vreemd voor hem. "Toen Newman werd aangesteld, was ik voorzitter van de policy board, zeg maar de raad van commissarissen van BDO." 

Zo lang hij nog niet is begonnen in zijn nieuwe functie, wil Van Roekel niet te diep ingaan op zijn plannen. Wel geeft hij aan dat hij gaat inzetten op een verandering van de beeldvorming over kwaliteit van accountants. "De perceptie dat kwaliteit alleen te vinden is bij de big four moet verdwijnen. Dezelfde kwaliteit is daarbuiten ook aanwezig. In de meeste sectoren kunnen we alle bedrijven bedienen." 

"Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld in de financiële sector. We kunnen en willen wel gaan investeren om bijvoorbeeld financiële multinationals te bedienen, maar als we van tevoren weten dat we daar geen kans maken, is de investering niet verantwoord. Dat verandert echter als er meer mogelijkheden komen voor eerlijke concurrentie. Die kansen gaan er komen en wij kunnen ze pakken als we optimaal blijven presteren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.