Nieuws

Ruim zeventig RA's beboet wegens niet nakomen PE-verplichting

Ruim zeventig RA's die de afgelopen drie jaar hun PE-verplichting onvoldoende zijn nagekomen, zijn beboet door de Accountantskamer. Het overgrote deel bestaat uit accountants in business. Nog eens vijftig RA's wachten op een zitting of een vonnis over hun achterblijvende studie-inspanningen.

De hoogste boete die de Accountantskamer oplegde was € 6.000, die aan 34 RA's is opgelegd in combinatie met een berisping. De laagste opgelegde boete was € 500. Deze is slechts in één geval opgelegd. Elf van de beboete accountants hebben hoger beroep aangetekend tegen hun veroordeling. In vijf gevallen is een klacht gegrond verklaard, maar is geen maatregel opgelegd. De betrokken RA's hadden vlak voor of tijdens de zitting aannemelijk gemaakt toch voldoende studie-inspanningen te hebben geleverd, maar hadden deze niet tijdig in het daarvoor bestemde systeem geregistreerd. Geen enkele van de honderd zaken waarin uitspraak is gedaan, eindigde in vrijspraak. 

"Deze kwestie heeft uitsluitend betrekking op de RA's van het NIVRA", zegt Anke Manshande, jurist regelgeving bij de NBA. "Op een tiental RA's na gaat het om accountants in business. Een aantal van die tien is bovendien inmiddels accountant in business, maar had verzuimd tijdig de functiewijziging door te geven. De controlerend accountants tegen wie een maatregel is uitgesproken behoren in alle gevallen tot kleine, zelfstandige kantoren." 

Het NIVRA heeft een tuchtprocedure gestart tegen 150 registeraccountants. In vijftig zaken volgt nog een vonnis. Alle zaken zijn ingediend namens de voorzitter van het NIVRA, die hiermee de regelgeving over de verplichte educatie van RA's handhaaft. Het gaat om regels die sinds begin 2007 van kracht zijn. RA's zijn verplicht om per jaar minimaal twintig studiepunten te behalen en 120 punten in drie jaar. Begin vorig jaar verliep de eerste termijn van drie jaar waarin ook de accountants in business aan deze limiet van 120 punten moesten voldoen. In februari van dit jaar is het NIVRA begonnen om tuchtprocedures in gang te zetten tegen de leden die deze ondergrens niet hadden gehaald. 

"In 2010 hebben wij accountants nog de mogelijkheid geboden om hun achterstand in te lopen", zegt Manshande. "We hebben niet gekeken naar de inspanningen per jaar, maar alleen naar de drie jaar vanaf begin 2007. In 2009 hebben wij de accountants die de 120 punten niet leken te halen, nog een keer gewezen op hun verplichting en gewaarschuwd voor de gevolgen van het niet nakomen hiervan." 

RA's die niet voldoen aan hun PE-verplichting kunnen verschillende maatregelen krijgen, zoals een waarschuwing of een berisping. Daar kan een boete bovenop komen. "Een waarschuwing is de lichtste maatregel, gevolgd door een berisping", aldus Manshande. "De hoogte van de boete hangt af van het aantal punten dat niet is behaald. Als maatstaf hanteert de Accountantskamer vijftig euro boete per gemist punt." 

Het is de tweede keer dat het NIVRA tuchtzaken aanspant tegen accountants wegens onvoldoende opleidingsinspanningen. In 2009 werd zo'n procedure gestart tegen dertig accountants. Vorig jaar nog waarschuwde het NIVRA dat honderden accountants het risico liepen dat er een procedure tegen hen kon worden aangespannen. 

Tot een schorsing van RA's hebben de procedures nog niet geleid. De Accountantskamer oordeelt zelfstandig, benadrukt Manshande, en er zijn door het  NIVRA geen strafeisen geformuleerd. "Het NIVRA levert zaken aan, heeft geen strafeis, maar verzoekt de Accountantskamer die maatregel op te leggen die de Accountantskamer passend en geboden vindt.  Het bedrag van de opgelegde boetes gaat overigens niet naar het NIVRA, maar naar het ministerie van Financiën. Het oogmerk van deze procedures is niet om accountants te schorsen of uit het register te schrappen, maar om accountants ervan te doordringen dat ze het deskundigheidsvereiste en de daarmee samenhangende PE-verplichting serieus moeten nemen." 

"We hebben wel eens een reactie van een RA gehad die zei dat hij zichzelf niet wilde uitschrijven maar dat wij zijn naam maar moesten doorhalen. Dat gaat niet, als een accountant weer in gebreke blijft, staat hij straks opnieuw voor de Accountantskamer. Dit besef moet er zijn bij elke RA. Als je vraagt of het verdiepen in je vakgebied belangrijk is, vindt iedereen dat. Het overgrote deel handelt daar ook naar. Maar wij willen dat iedereen hiernaar handelt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.