Nieuws

Ernst & Young maakt bezwaar tegen AFM-boete

Ernst & Young maakt bezwaar tegen de door de AFM opgelegde boete van 54.450 euro inzake de zorgplicht. De voorzieningenrechter heeft een verzoek om opschorting van het AFM-besluit niet gehonoreerd. Ernst & Young zegt "op enkele belangrijke punten" van inzicht te verschillen met de toezichthouder en benadrukt daarnaast "dat de inhoud van de afgegeven controleverklaringen niet ter discussie staat".

Ernst & Young zegt het onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten "zeer serieus" te nemen. "Sinds 2008 hebben wij diverse veranderingen doorgevoerd om de kwaliteit van de accountantscontrole verder te verbeteren. Daarbij zijn wij mede geïnspireerd door diverse bevindingen van de AFM. Ernst & Young is van mening dat extern toezicht een waardevolle bijdrage levert aan verdere verbetering van de kwaliteit in ons beroep."

Op enkele essentiële punten verschilt de accountantsorganisatie echter van mening met de AFM. Het betreft hierbij vooral de wijze van documentatie van werkzaamheden door de externe accountant en de mate waarin een accountant kan steunen op controlewerkzaamheden door andere accountants uit zijn (internationale) netwerk.

"Deze geschilpunten komen voort uit afwijkende interpretaties van enkele controlestandaarden", aldus Ernst & Young in een verklaring. "Deze kwesties zijn erg belangrijk voor de wijze waarop externe accountants hun werkzaamheden uitoefenen. Daarom hebben wij bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit. Mocht de AFM onze bezwaren niet honoreren, dan kan Ernst & Young de zaak voorleggen aan de rechter."

"Nadat de AFM ons haar besluit tot het opleggen van een boete had medegedeeld, hebben wij de voorzieningenrechter verzocht publicatie van dit besluit op te schorten hangende onze bezwaarprocedure bij de AFM. De voorzieningenrechter heeft dit verzoek niet gehonoreerd."

"Deze uitspraak van de voorzieningenrechter heeft echter geen invloed op onze beslissing om bij de AFM bezwaar tegen het boetebesluit aan te tekenen."

Ernst & Young zegt wel de mening van AFM te delen dat in één van de onderzochte dossiers de interne kwaliteitsvoorschriften niet in toereikende mate zijn gevolgd. "Om die reden hebben wij reeds enige tijd geleden passende acties genomen, waaronder disciplinaire maatregelen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.