Nieuws

Eumedion: Geen advies bij controleklant

Eumedion is voorstander van een verbod op het aanbieden van niet-controlegerelateerde diensten door een accountantskantoor aan de onderneming waarvan dat kantoor de jaarrekening controleert. Verplichte kantoorroulatie en joint audits wijst Eumedion af.

Dit schrijft de koepel van institutionele beleggers in haar reactie van 31 januari op het consultatiedocument 'accountancy' van het ministerie van Financiën.

Eumedion is van mening dat een dergelijk verbod de onafhankelijke positie van de controlerend accountant meer versterkt dan het instellen van een maximumplafond (van bijvoorbeeld 30 procent) voor het leveren van 'non auditdiensten' aan wettelijke controlecliënten. Het kabinet heeft het idee van een dergelijk percentage opgenomen in zijn voorlopig standpunt ten aanzien van het voorstel van de Europese Commissie voor een accountantsverordening.

Eumedion toont zich in haar reactie verder geen voorstander van een verplichte periodieke roulatie van accountantskantoren, zoals voorgesteld door de Europese Commissie. Eumedion prefereert een periodiek (eens in de zes jaar) verplichte aanbesteding van de controleopdracht, waaraan ook het huidig controlerend accountantskantoor kan deelnemen.

Eumedion wijst ook het idee van het toestaan of verplichten van 'joint audits' af. "Het zal de kosten van de accountantscontrole verhogen, terwijl de kwaliteit ervan niet hoeft toe te nemen. De kans op inefficiënties in de contoles wordt bovendien ook groter (beide kantoren moeten informatie uitwisselen, dubbel werk en mogelijke aantasting van de geheimhoudingsplicht)", aldus Eumedion.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.