Nieuws

NEMACC: nieuw kenniscentrum voor mkb-accountants

De NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan samenwerken in NEMACC, een nieuw kenniscentrum voor mkb-accountants. Op 17 januari is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door NOvAA-voorzitter Dirk ter Harmsel en Harry Commandeur, hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit.

NEMACC heeft primair als doel de maatschappelijke betekenis van de accountant in het mkb te vergroten. De uitkomsten van onderzoeken door NEMACC zijn met name geschikt voor praktische toepassing door mkb-accountants.

Onderdelen van NEMACC zijn een leerstoelgroep, een denktank en een documentatiecentrum. De leerstoelgroep wordt gevormd door vier hoogleraren, die elk deskundig zijn op een vakgebied dat voor de mkb-accountant relevant is: Roy Thurik (ondernemerschap), Peter Kavelaars (fiscale aspecten van ondernemerschap), Martin Hoogendoorn (verslaggeving) en Hans Gortemaker (accountantscontrole).

De denktank volgt op strategisch niveau ontwikkelingen in het beroep en de maatschappij en beziet de gevolgen voor de beroepspraktijk van de mkb-accountant. Naast de hoogleraren uit de leerstoelgroep participeren in de denktank ook wetenschappers, accountants en vertegenwoordigers van de beroepsorganisatie.

Het documentatiecentrum is gericht op het ontsluiten van literatuur die relevant is voor de mkb-accountant.

In het kenniscentrum brengen beide partijen kennis in. De Erasmus Universiteit doet dit via ESAA, de Erasmus School of Accounting & Assurance. De activiteiten worden gefinancierd door de NOvAA, één van beide fusiepartners binnen de NBA. Daarvoor maakt de NOvAA gebruik van haar surplusvermogen; dat deel van het vermogen dat niet wordt ingebracht in de fusieorganisatie NBA.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.