Nieuws

Reactie Ernst & Young inzake jaarrekening Q-Park 2008 en 2009

Gisteren heeft de Accountantskamer een tuchtklacht behandeld, die Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft ingediend tegen bestuursvoorzitter Pieter Jongstra van Ernst & Young als extern accountant van Q-Park. Naar aanleiding van deze zaak heeft het kantoor een reactie gepubliceerd.

Persbericht van Ernst & Young:

Reactie Ernst & Young inzake jaarrekening Q-Park 2008 en 2009

30 jan 2012 - Vandaag heeft de Accountantskamer van de Rechtbank Zwolle een tuchtklacht behandeld, die SOBI heeft ingediend tegen Pieter Jongstra als extern accountant van Q-Park. De tuchtklacht heeft betrekking op de jaarrekeningen 2008 en 2009 van parkeeronderneming Q-Park.

Een aantal zaken komt bij deze klacht naar voren. Sobi procedeert namens P1, een concurrent van Q-Park. P1 heeft een aantal juridische zaken lopen tegen Q-Park. Dat is onderdeel van de concurrentiestrijd van P1 tegen Q-Park.

Dit is de tweede tuchtklacht met betrekking tot de jaarrekeningcontrole die SOBI/P1 tegen de externe accountant heeft aangespannen. De eerste klacht had betrekking op de jaarrekening 2007 en is inhoudelijk vergelijkbaar met de huidige klacht. De Raad van Tucht heeft deze eerdere klacht ongegrond verklaard. Door SOBI/P1 is tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld. De uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verwachten wij op korte termijn.

Daarnaast zijn door SOBI/P1 twee tuchtklachten ingediend tegen de accountant die betrekking hebben op een onderzoeksrapport dat in 2002 is uitgebracht aan de Gemeente Maastricht en Q-Park. Eén tuchtklacht is niet ontvankelijk verklaard, de andere tuchtklacht is begin december 2011 door de Accountantskamer behandeld. De uitspraak verwachten wij op korte termijn.

De huidige klacht is op hoofdlijnen gelijk aan de tuchtklacht die SOBI eerder indiende tegen de extern accountant van de jaarrekening van 2007. De kern van deze klacht was het verwijt dat de parkeergarages zijn verwerkt als vastgoedbelegging en dat hiermee de standaard IAS 40 op onjuiste gronden wordt toegepast. Hierdoor zou een onjuist beeld van resultaat en vermogen ontstaan. Als gevolg daarvan hadden volgens SOBI door Ernst &Young afkeurende accountantsverklaringen dienen te worden afgegeven. De uitspraak van de Raad van Tucht was heel helder; zij heeft de tuchtklacht van SOBI ongegrond verklaard.

Bij het verweer tegen de huidige klacht heeft Ernst & Young een externe deskundige, Prof. Dr. Mr. F. van der Wel RA (o.a. oud-voorzitter NIVRA) ingeschakeld. Ook deze deskundige komt in zijn opinie tot de conclusie dat IAS 40 juist is toegepast. Daarnaast is de huidige klacht vergelijkbaar met de tuchtklacht uit 2007, die door de Raad van Tucht ongegrond is verklaard.

Wij zien de uitspraak van de Accountantskamer in deze zaak met vertrouwen tegemoet.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.