Nieuws

Spanning Amerikaanse toezichthouders en Chinese accountants loopt op

Een Amerikaanse rechter wil Deloitte China horen over de weigering om documenten over een Chinese fraudezaak over te dragen aan beurstoezichthouder SEC. Amerikaanse politici ageren tegen de rol van Chinese accountants bij Amerikaanse beursfondsen.

Een federale rechter in de VS houdt op 1 februari een zitting waar Deloitte China moet uitleggen waarom er geen informatie wordt overgedragen aan de SEC. De kwestie draait om boekhoudfraude bij het Chinese bedrijf Longtop Financial Technologies, dat genoteerd staat aan de New York Stock Exchange. Deloitte China zelf informeerde de SEC hierover. Vervolgens weigerde het accountantskantoor om informatie over de zaak over te dragen aan de SEC.

Deze zaak staat model voor spanningen tussen de VS en China over de financiële openheid van Chinese bedrijven aan Amerikaanse beurzen. Regelmatig worden deze bedrijven betrapt op onregelmatigheden in de boeken, wat leidt tot fricties tussen beide grootmachten.

In de Amerikaanse politiek wordt de druk opgevoerd om Chinese accountants harder aan te pakken. Eind vorig jaar riep senator Charles Schumer toezichthouders op om harder op te treden tegen Chinese accountantskantoren die de boeken controleren van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS. Schumer deed de oproep aan een brief aan James Doty, voorzitter van de PCAOB, de Amerikaanse toezichthouder op de accountancy.

"I recognize that the Chinese government is acting to obstruct the board's inspection of registered Chinese audit firms, but this standoff has gone on long enough," Schumer wrote. "I respectfully urge the board to take immediate disciplinary actions against Chinese audit firms that continue to refuse to cooperate."

De PCAOB heeft niet gereageerd op de brief omdat ze zegt die niet ontvangen te hebben.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.