Nieuws

Verslag raad van commissarissen voor verbetering vatbaar

Raden van commissarissen bij beursfondsen zijn onvoldoende transparant over hun eigen functioneren. Het verslag van de raad van commissarissen kan in dat opzicht verbeterd worden.

Alle raden van commissarissen maken melding van het toezicht op de koers van de onderneming, maar slechts 30 procent geeft ook inzicht in de wijze waarop dat toezicht wordt ingevuld.

Veel rvc-verslagen geven geen informatie over de mate van aanwezigheid van commissarissen tijdens vergaderingen van de rvc. Verder mist veelal een toelichting op de benoeming en beoordeling van de accountant en de inhoud van diens bevindingen. Bovendien kunnen commissarissen meer betrokkenheid tonen bij het duurzaamheidsbeleid van de onderneming. Ook een motivering bij de hoogte van verstrekte bonussen ontbreekt regelmatig.

Dat blijkt uit een aantal onderzoeken van Universiteit Nyenrode, beleggersorganisatie Eumedion, KPMG en de NBA.

De onderzoeken hebben met name betrekking op de rvc-verslagen over 2011 van Nederlandse beursfondsen. Onderzocht is op welke wijze de commissarissen verantwoording afleggen aan aandeelhouders en andere stakeholders.

De raad van commissarissen houdt toezicht op het beleid van het bestuur en speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de continuïteit van een beursfonds. Vooral institutionele beleggers hechten veel waarde aan de informatie in het commissarissenverslag.

De bevindingen uit de diverse onderzoeken zijn door aandeelhouders, beleggers, commissarissen en accountants besproken tijdens een debatbijeenkomst op 9 oktober, georganiseerd door Eumedion, de VBA en de NBA in samenwerking met Universiteit Nyenrode.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.