Nieuws

Beurswaakhond VS klaagt Chinese ledenfirma’s grote kantoren aan

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteren de Chinese member firms van de big four en BDO aangeklaagd vanwege de weigering van de kantoren om controledossiers te overleggen aan de beurstoezichthouder.

De SEC wil de dossiers inzien in verband met mogelijke fraude bij negen Chinese bedrijven die een notering hebben in de VS. De accountantskantoren weigeren tot nu toe elke medewerking.

"Only with access to work papers of foreign public accounting firms can the SEC test the quality of the underlying audits and protect investors from the dangers of accounting fraud", aldus Robert Khuzami, hoofd van de Division of Enforcement van de beurswaakhond. "Firms that conduct audits knowing they cannot comply with laws requiring access to these work papers face serious sanctions."

De Chinese en Amerikaanse autoriteiten steggelen al lang over het toezicht op accountants die Chinese ondernemingen met een Amerikaanse beursnotering controleren. Er leek schot in de zaak te komen toen de PCAOB, de toezichthouder op accountants in de VS, en de Chinese autoriteiten in september van dit jaar afspraken maakten over toegang tot elkaars inspecties van accountantskantoren.

Volgens de Washington Post duidt de aanklacht van de SEC erop dat de toenaderingspogingen de toezichthouder niet snel genoeg gaan.

"An administrative law judge will schedule a hearing and determine the appropriate remedial sanction against the firms", aldus de SEC.

Ook in Canada kondigde een beurstoezichthouder maatregelen aan tegen een accountantskantoor in verband met de controle van een Chinees bedrijf. De Ontario Securities Commission beschuldigt Ernst & Young ervan een gebrekkige controle te hebben uitgevoerd bij Sino-Forest, meldt persbureau Bloomberg. Ook bij dit bosbouwbedrijf kwam jaarrekeningfraude aan het licht. In april trok Ernst & Young zich terug als controlerend accountant.

Ernst & Young heeft inmiddels voor bijna 118 miljoen dollar geschikt met beleggers die het bedrijf en het kantoor hadden aangeklaagd, zo werd gisteren bekend. Dat is volgens een advocaat van de beleggers de grootste schikking ooit in Canada in een zaak tegen een accountantskantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.