Nieuws

De Jager: brief Actal was duidelijk over status cijfer

Actal heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer duidelijk aangegeven dat de geschatte regeldruk van de amendementen op de Wet op het accountantsberoep (Wab) gebaseerd was op signalen uit de sector zelf en dat nadere berekeningen nodig zijn om de regeldruk beter in kaart te brengen. Het adviescollege heeft zich dus niet laten leiden door de 'accountantslobby'.

Dat zei minister De Jager van Financiën vandaag tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer.

De Jager antwoordde namens de afwezige minister van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor Actal, op een vraag van Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis (GroenLinks). Die wilde van de minister weten hoe het Actal-advies over de amendementen op de accountantswetgeving tot stand is gekomen.

De Jager antwoordde Braakhuis dat Actal in zijn brief aan de Tweede Kamer duidelijk heeft gewezen op het feit dat de geschatte regeldruk van de amendementen gebaseerd was op signalen uit de sector zelf en dat nadere berekeningen nodig zijn om de regeldruk beter in kaart te brengen.

Op de vraag van Braakhuis waarom Actal vlak voor de stemming in de Tweede Kamer met het ongevraagde advies kwam, antwoordde de minister dat er slechts weinig tijd zat tussen het debat waarin de amendementen werden aangekondigd en de stemming over de Wab en dat het adviescollege ongevraagd advies mag geven.

Bovendien benadrukte De Jager dat het advies van Actal hem niet verbaasde, omdat ook het ministerie van Financiën een hogere regeldruk verwacht, terwijl het terugdringen van regeldruk nu juist een speerpunt is van het kabinet. Zoals de minister ook al aangaf tijdens het debat over de Wab zijn de amendementen 'niet behulpzaam' bij het bereiken van dit doel.

Roland van Vliet (PVV) en Ronald Plasterk (PvdA) wezen de minister op een opiniebijdrage van de NBA in Het Financieele Dagblad waarin aan de brief van Actal is gerefereerd. Volgens Van Vliet ontstond hiermee een indruk van belangenverstrengeling.

Elly Blanksma (CDA) die kort voor de stemming tevergeefs opriep de amendementen uit te stellen om Actal de kans te geven zelf een berekening van de te verwachten kosten te maken, stelde dat het nog niet te laat is om dit alsnog te doen, omdat de Eerste Kamer zich nog over de wet moet buigen. De Jager gaf aan hier ook voorstander van te zijn. Hij wil een eventuele berekening door Actal echter laten afhangen van de behandeling in de Eerste Kamer en hier nu nog niet op vooruit lopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.