Nieuws

Deloitte-topman vóór scheiding controle en advies

Bestuursvoorzitter Piet Hein Meeter van Deloitte is niet bang voor veranderingen in de accountantssector. Hij is voor de scheiding van controle en advies bij beursgenoteerde bedrijven. "Het is juist een mooie kans."

Dat zegt Meeter, in januari 2012 benoemd als nieuwe topman van Deloitte Nederland, in weekblad Elsevier (nummer 7, 2012).

In het interview spreekt de opvolger van Roger Dassen onder meer over de plannen de Franse eurocommissaris Michel Barnier om de accountantssector te hervormen. Barnier wil dat er een strikte scheiding komt tussen de controle- en adviespraktijk. Ook de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten is voor zo'n scheiding en de Nederlandse Tweede Kamer stemde vorige week eveneens voor hervormingsmaatregelen langs deze lijn.

De vier grote kantoren streden jarenlang tegen een scheiding van controle en advies, maar opvallenderwijs zegt Meeter nu het deels met Barnier eens te zijn. "Ik ben voor een scheiding van controle en advies bij beursgenoteerde bedrijven. Bij Deloitte zorgt dit niet voor grote problemen: vergeleken met onze concurrenten hebben we weinig controleklanten in Nederland, dus zijn er veel bedrijven die we kunnen adviseren. Daarbij biedt advies veel betere groeiperspectieven dan controle.  Het is juist een mooie kans."

Tegen Barniers idee om kantoren op te splitsen is Meeter wel fel gekant. "Barnier misbruikt de kwaliteitscomponent, waar inderdaad wel wat op aan te merken is, om de concurrentie te vergroten. Maar hij miskent daarbij hoeveel concurrentie er al is. Er is flinke prijsdruk op de accountantscontroles, want één van de vier spelers heeft altijd wel een reden om minder te bieden. Bovendien: in andere bedrijfstakken is een aantal van vier spelers heel normaal. Je gaat toch ook niet Danone en Unilever opsplitsen omdat je meer concurrentie in de yoghurtmarkt wilt?"

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.